Διατροφή: Γιατί κάποια λαχανικά δεν πρέπει να τα τρώτε ωμά; - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Διατροφή: Γιατί κάποια λαχανικά δεν πρέπει να τα τρώτε ωμά;


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Πολλά λαχανικά, όπως...  


 

το μπρόκολο, οι πιπεριές και τα καρότα, είναι πολύ καλύτερα, όταν τρώγονται ωμά.

Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, αν τα προετοιμάσετε λάθος.
Ποια λαχανικά πρέπει να τα μαγειρεύετε πάντα και να μην τα τρώτε ποτέ ωμά

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ίσως τα πιο γνωστά λαχανικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα, όταν τρώγονται ωμά. Περιέχουν σολανίνη, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα σε αρκετά μεγάλη δόση. Θα χρειαστεί δηλαδή να φάτε πολλές ωμές πατάτες έστω και για πλησιάσετε σε ένα επικίνδυνο επίπεδο σολανίνης. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση άψητων πατατών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι, επομένως είναι πάντα καλύτερο να τις μαγειρέψετε πρώτα καλά.


Κόκκινα φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται phytohaemagglutinin, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Αυτή η τοξίνη αποτελεί περίπου το 1% του άψητου φασολιού και αρκούν μόλις τέσσερα ή πέντε φασόλια, για να σας προκαλέσουν πρόβλημα. Ευτυχώς, το βράσιμο των φασολιών απομακρύνει την τοξίνη, αλλά θα πρέπει πάντα να πετάτε το νερό μετά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάτε τίποτα που δεν πρέπει.

Κασάβα (Cassava)

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κυάνιο στην κασάβα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ναυτία, χαμηλό επίπεδο ιωδίου και, σε ακραίες περιπτώσεις, παράλυση, ή θάνατο. Η κασάβα μπορεί επίσης να περιέχει φυτοφάρμακα και ιχνοστοιχεία, επειδή απορροφά εύκολα τους ρύπους καθώς αναπτύσσεται. Ένα καλό μούλιασμα και βράσιμο θα αφαιρέσει όλα αυτά από το λαχανικό, αλλά φροντίστε να πετάξετε το νερό μετά για να αποφύγετε την κατάποση επικίνδυνων χημικών ουσιών.


Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα από εκείνα είδη τροφίμων, που πρέπει πάντα να τα μαγειρεύετε πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν και τα περισσότερα μανιτάρια που αγοράζονται από το κατάστημα προκαλούν μόνο ήπια συμπτώματα, εάν καταναλωθούν ωμά, το μαγείρεμα αναδεικνύει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και την γεύση. Ωστόσο, τα άγρια μανιτάρια είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι γνωρίζετε τι είδος μανιταριού είναι, πρέπει να μην τα τρώτε ποτέ: ούτε ωμά, ούτε μαγειρεμένα! Δεν αξίζει το ρίσκο.


Μούρα του είδους elderberries

Τα elderberries έχουν σίγουρα τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή, αν και θα προκαλέσουν προβλήματα αν δεν τα μαγειρέψετε πρώτα. Αυτά τα μούρα περιέχουν λεκτίνες, που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, έμετο και διάρροια όταν καταναλώνονται ωμά. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.


Αν και όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν τρώγονται άψητα, δεν υπάρχει λόγος να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Είναι όλα νόστιμα και εξαιρετικά θρεπτικά, όταν προετοιμάζονται σωστά, γι’ αυτό φροντίστε να τα μαγειρέψετε καλά και μετά μπορείτε να τα απολαύσετε όσο θέλετε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες