Θολό τοπίο για την αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Θολό τοπίο για την αλλαγή ωραρίου στα καταστήματα

 καταστήματα

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί η ενεργειακή κρίση, καθώς πλέον έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση ακόμη και για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.  Όλα ξεκίνησαν μετά την πρόταση-βόμβα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης. Φαίνεται πως ανάλογες πρωτοβουλίες συζητούν και άλλοι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας, ωστόσο θέτουν προϋποθέσεις, η βασικότερη από τις οποίες είναι η μείωση ωραρίου να συνοδευτεί με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, αλλά υπό όρους. Ένας από αυτούς είναι να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

Σε γενικές γραμμές τα στελέχη του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα ο Νίκος Στραβελάκης στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, φαίνεται πως έρχεται νομοθετική ρύθμιση για το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων στις 8 το βράδυ, μια ώρα νωρίτερα από το κανονικό ωράριο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση των εμπορικών συλλόγων. Θα κλείνουν στις 20:00 και αν κάποιος εμπορικός σύλλογος αποφασίσει ότι θέλει να κλείνει στις 19:00 θα υπάρχει δυνατότητα, με ανώτατο όριο το 20:00» σημείωσε ο Νίκος Στραβελάκης.

Δηλαδή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κανείς δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά τις 20:00, θα παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα όποιος επιθυμεί, να μπορεί να κλείνει νωρίτερα την επιχείρησή του, κάτι που θα αποφασίσουν οι εμπορικοί σύλλογοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα συνοδευτεί από συνολικό πακέτο μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στα καταστήματα και θα αρχίσει πιθανότατα να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα θα περιλαμβάνει και μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Realfm, ξεκινά διαβούλευση, συνολικά για το θέμα, με την κυβέρνηση να είναι ανοιχτή να ακούσει προτάσεις από φορείς της αγοράς για περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με φορείς της αγοράς για την ακρίβεια, αλλά δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.  Ωστόσο, επειδή το θέμα πήρε έκταση, αναμένεται δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει και πότε.

Φαίνεται πως στο Μαξίμου δεν ήταν ενημερωμένοι για την άμεση προώθηση μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, παρότι γίνονται συνεχείς συζητήσεις επί του θέματος, με διάφορες προτάσεις να έχουν πέσει στο τραπέζι. Έτσι, δεν αποκλείεται αρχικά το μέτρο να μην είναι υποχρεωτικό. Να μπορούν δηλαδή οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι να λαμβάνουν αποφάσεις, προτείνοντας δηλαδή στα μέλη τους ωράριο λειτουργίας, χωρίς όμως κάποιος να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την κεντρική «γραμμή».

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) προτείνει από τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά, προτείνει το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10 π.μ  έως τις 4μμ
  • Τρίτη: 10 π.μ  έως τις 7μμ
  • Τετάρτη: 10 π.μ  έως τις 4μμ
  • Πέμπτη: 10 π.μ  έως τις 7μμ
  • Παρασκευή: 10 π.μ έως τις 7 μμ
  • Σάββατο: 10 π.μ  έως  τις 4μμ

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασίμη ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης εξήγησε τους λόγους που ο Εμπορικός Σύλλογος προχώρησε στη συγκεκριμένη πρόταση.

Ακούστε το ηχητικό:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

Καφούνης για πιθανή μείωση του ωραρίου: Να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων

Για την πιθανή μείωση του ωραρίου καταστημάτων μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις» τόνισε ο κ. Καφούνης και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες