e- ΕΦΚΑ: 200.000 μισθωτοί περιμένουν ακόμα τις επιστροφές εισφορών – Πότε θα τους καταβληθούν

Στην… αναμονή βρίσκονται εδώ και μήνες σχεδόν 200.000 μισθωτοί που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι οποίοι μάταια περιμένουν να εισπράξουν άμεσα τα ποσά των εισφορών που τους χρωστάει ο e-ΕΦΚΑ: Πρόκειται για παράλληλα απασχολούμενους οι οποίοι αν και εντός του 2021 κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές από εκείνες που θα έπρεπε, δεν έχουν δει ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα ποσά των επιστροφών τα οποία τους αναλογούν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό γιατί –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- η ΗΔΙΚΑ δεν έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση για όλους, ώστε να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία για μαζικές πληρωμές.

«Τυχεροί» ίσως αισθάνονται περίπου 50.000 παράλληλα απασχολούμενοι που τους έχει προκύψει να πληρώσουν εισφορές η καθυστέρηση όμως στην εκκαθάριση δεν τους έχει αναγκάσει ακόμη να βάλουν το χέρι στην τσέπη, όπως αναφέρει το enikonomia.gr

Στο… περίμενε για τις εισφορές

Έως τώρα λοιπόν δεν έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων ενώ νέα καθυστέρηση προβλέπεται και για τους τίτλους κτήσης όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ «τρέχουν» ταυτόχρονα το σχετικό λογισμικό. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην… καλύτερη περίπτωση η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων για τους 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών μέσα στο φθινόπωρο και κατόπιν θα προχωρήσουν στην ανάρτηση των χρεωστικών ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600- 700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12. Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

Ποιοι θεωρείται πως ανήκουν στην κατηγορία παράλληλης απασχόλησης

Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Ο τρόπος διενέργειας της εκκαθάρισης εισφορών

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 οι μισθωτοί που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. έχουν «μπλοκάκι», είναι μέλη εταιρειών, έχουν ατομική επιχείρηση κ.λπ.) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας, εφόσον για τη μισθωτή τους απασχόληση καταβάλλονται (από τους ίδιους και τους εργοδότες τους) εισφορές προς τους παραπάνω ασφαλιστικούς κλάδους οι οποίες ξεπερνούν μηνιαίως τα 252 ευρώ.

Για την κύρια ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης. Για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλεγεί, εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.

Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότηση γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.

Τα ποσά που απαιτείται να καταβληθούν μέσα από παραδείγματα

Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας ύψους 10 ευρώ και για τους υγειονομικούς υπέρ της στέγης υγειονομικών ύψους 2 ευρώ, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.

Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Έτσι αν, για παράδειγμα, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) 260 ευρώ /μήνα υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας του και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας) τότε δεν υποχρεούται να καταβάλει καθόλου εισφορές για την επαγγελματική δραστηριότητα του.

Αν, όμως, ένας μισθωτός καταβάλλει (μαζί με τον εργοδότη του) εισφορές ύψους, π.χ. 200 ευρώ/μήνα και παράλληλα έχει ατομική επιχείρηση (ή είναι μέλος κάποιας εταιρείας), τότε θα καταβάλλει επιπλέον 52 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των 252 ευρώ, τα οποία αποτελούν την ελάχιστη εισφορά των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών, και των 200 ευρώ/μήνα που πληρώνει (μαζί με τον εργοδότη του) για τη μισθωτή απασχόληση του

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε