Προ των πυλών μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος

 Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξετάζει η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.


Στόχος είναι η εξασφάλιση χρηματοδότηση ενεργειακών επιδοτήσεων και μετά τη λειτουργία του «προσωρινού» μηχανισμού, που έχει ορίζοντα ζωής ως το επόμενο καλοκαίρι.

Ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων θα έχει άλλες ανάγκες χρηματοδότησης και διαφορετική φιλοσοφία στη λειτουργία του. Η Κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνοντας την κρατική συμμετοχή στο κομμάτι των επιδοτήσεων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολλούς μήνες ακόμα να χρηματοδοτεί τις τόσο υψηλές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Ευρώπη ψάχνουν διάφορους τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις. Στη Γερμανία επέλεξαν να επιβάλουν έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα δεν μειώνουν φόρους και δεν βάζουν -άλλες- έκτακτες εισφορές.

Η Κυβέρνηση επιλεγεί ένα νέο μόνιμο κουμπαρά που θα χρηματοδοτείται από τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες παράλληλα εξορθολογίζονται, έτσι ώστε να μην τιμωρούνται όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για τη θέρμανση τους. Σήμερα, για οικιακές καταναλώσεις ως 1.600 KWh ανά τετράμηνο, εφαρμόζεται χρέωση 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτή η χρέωση αυτή, με τη νέα εισφορά, θα διαμορφωθεί στα 0,017 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μηνιαία κατανάλωση 400 KWh, η χρέωση διαμορφώνεται από το στα 6,8 ευρώ από 2,76 ευρώ.

Όμως, αντίστοιχα θα μειωθούν και οι χρεώσεις για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σήμερα, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 KWh ανά τετράμηνο η χρέωση ΥΚΩ ανέρχεται σε 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για μεγαλύτερες καταναλώσεις στα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν κάποιος έχει «κόψει» το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ζεσταίνεται με κλιματιστικό, σόμπα ή άλλο θερμαντικό σώμα, ως σήμερα για κατανάλωση 700 KWh το μήνα «τιμωρείται» με χρέωση ΥΚΩ 59,5 ευρώ, ενώ από εδώ και πέρα η χρέωση θα περιοριστεί γύρω στα 12 ευρώ.

Πάντως, η Κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει του πολίτες από την θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο.

Και αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30%-40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο. Όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε