«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Η διαδικασία για τις ενστάσεις – Ποιοι θα πάρουν επιδότηση - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Η διαδικασία για τις ενστάσεις – Ποιοι θα πάρουν επιδότηση

Λίγα 24ωρα έχουν στην διάθεσή τους προκειμένου να υποβάλουν ένσταση, όσοι εκτιμούν πως το ποσό που τους εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» είναι μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε ή εκείνοι που θεωρούν πως δεν υπολογίστηκαν ορθά τα κριτήρια για την μοριοδότησή τους. Όπως όλα δείχνουν πάντως ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα αυξηθεί σταδιακά ώστε να επιδοτηθούν όλοι –και οι σχεδόν 900.000- όσοι υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Σε πρώτη φάση βέβαια θα πάρουν το «εκπτωτικό κουπόνι» για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών μόλις 150.000 οικογένειες, που θα χρηματοδοτηθούν από το διαθέσιμο κονδύλι. Αφού υποβληθούν λοιπόν ενστάσεις στις αρχές Αυγούστου θα αναρτηθούν οι τελικές λίστες με τους δικαιούχους της επιδότησης. 

Η διαδικασία για την υποβολή ένστασης 

Το εκπτωτικά κουπόνια θα διατεθούν σχεδόν άμεσα –μετά την διαμόρφωση της οριστικής λίστας- προκειμένου όσοι τα εξασφαλίσουν να τα εξαργυρώσουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τις αγορές ηλεκτρικών συσκευών. 

Βεβαίως υπάρχει σκέψη αυτή η προθεσμία να πάει πιο πίσω χρονικά προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν χρόνο στην διάθεσή τους για να κάνουν την επιλογή της συσκευής που τους ενδιαφέρει, αλλά και τις σχετικές διαδικασίες. 

Προς το παρόν πάντως «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, η οποία γίνεται μέσα από την πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr, όπου οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά  μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

  • Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
  • Τον ΑΦΜ του αιτούντα.
  • Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων λήγει στις 28 Ιουλίου, ενώ μετά τη λήξη της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Πώς διαμορφώνεται το ποσοστό της επιδότησης 

Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. 

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Η λίστα με τις συσκευές για αγορά και για ανακύκλωση 

Ωστόσο, προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση: 

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και 
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

  • 92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993
  • 94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.
  • 1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

  • στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,
  • στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες