Ξεμπλοκάρουν 40.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι βρίσκονται σε αναμονή - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Ξεμπλοκάρουν 40.000 συντάξεις παράλληλης ασφάλισης – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι βρίσκονται σε αναμονή

“Γκάζι” πατούν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη έκδοση περίπου 30.000-40.000 συντάξεων με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση που εκκρεμούν από το 2016, αλλά και 97.728 επικουρικών συντάξεων.

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έως το τέλος Ιουλίου θα λάβουν τη σύνταξή τους 5.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλο ή διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ να οριστικοποιούν το ακριβές ποσό έως τις 5 Ιουλίου.

Η αρχή γίνεται με τις κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα, θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τέως ταμεία. Με το νέο λογισμικό που υιοθέτησε ο e-ΕΦΚΑ, ξεκινούν σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και στο εξής. Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης που έχουν εκδοθεί με τον Ν. 4387/2016 και θα ακολουθήσει η απόδοση των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους.

Σε πέντε μήνες
Η εκκαθάριση όλων των συντάξεων θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταμήνου, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή από το 2016 και τα ποσά των αναδρομικών να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, οι νέες συντάξεις με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο ασφάλισης θα εκδίδονται πλέον χωρίς αποκλίσεις και, παράλληλα, χιλιάδες συνταξιούχοι θα λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται στο ποσό της σύνταξής τους.
Ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που θα δουν προσαύξηση και αναδρομικά δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμός του μέσα από το νέο λογισμικό σύστημα, που καθυστέρησε να εφαρμοστεί στον ΕΦΚΑ περίπου έξι χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την προσαύξηση των συντάξεων, ούτε υπήρχε ο απαιτούμενος τρόπος υπολογισμού τους.

Κατηγορίες συνταξιούχων
Η πλειονότητα των εν αναμονή συνταξιούχων είναι:

  • Ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Πλέον, για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο πριν και μετά το 2017.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες