Έρχονται ανακοινώσεις για τον “κόφτη” στα κλιματιστικά – Πώς θα εφαρμοστεί το “μοντέλο Ιταλίας” στην Ελλάδα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Έρχονται ανακοινώσεις για τον “κόφτη” στα κλιματιστικά – Πώς θα εφαρμοστεί το “μοντέλο Ιταλίας” στην Ελλάδα

 


Έρχονται ανακοινώσεις για τον “κόφτη” στα κλιματιστικά.

Και στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί το “μοντέλο” που ήδη εφαρμόζεται σε Ιταλία και Ισπανία για… θερμοστάτη στα κλιματιστικά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο κίνητρα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης για μείωση κατανάλωσης ενέργειας απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Το πακέτο άμεσων μέτρων εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου που η ζήτηση λόγω κλιματιστικών αυξάνεται κατακόρυφα, περιλαμβάνει και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Πώς θα δίνεται το  μπόνους

μπόνους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη επιδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κλπ) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωση τους. Επειδή δεν υπάρχει άμεσος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (Ιούλιος -Αύγουστος) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους και όταν διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί τότε ο αντίστοιχος φορέας θα επιβραβεύεται με αντίστοιχα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημοσίου κτιρίου. Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση.

Τα μέτρα 

Οι υπουργοί  θα ανακοινώσουν και  μέτρα για τη συντήρηση  και λειτουργία  των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια  για τη βέλτιστη απόδοσή τους  ενώ θα απευθύνουν και γενική σύσταση σε επιχειρήσεις  και νοικοκυριά για εξοικονόμηση.

Τι εξετάζεται για τα νοικοκυριά 

Το υπουργείο, σύμφωνα με την ‘Καθημερινή”, φέρεται να εξετάζει και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο και αυξημένης  επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες