Τέλη κυκλοφορίας… με τον μήνα για το καλοκαίρι: Η διαδικασία άρσης της ακινησίας – Πότε μπαίνουν πρόστιμα

Βαγγέλης Δουράκης
Δημοσιογράφος

Το καλοκαίρι είναι… εδώ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα μπουν στον «πειρασμό» να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους: Αν θέσουν σε κίνηση το αυτοκίνητό τους μπορούν να το πράξουν καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα! Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως πως υπάρχουν και «παγίδες». Για παράδειγμα αν κάποιος θελήσει να κινήσει το αυτοκίνητό του μέσα στον Ιούνιο, το τέλος δεν θα είναι αντίστοιχο των ημερών που απομένουν, αλλά θα πρέπει να πληρώσει το κόστος για ολόκληρο τον μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξουν οι κάτοχοι οχημάτων που είναι σε ακινησία, αφορά στην… επόμενη ημέρα: Εάν το όχημα δεν τεθεί εκ νέου σε ακινησία, όταν λήξει η περίοδος για την οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, τότε επιβάλλεται «βαρύ» πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, αυτό διαμορφώνεται στο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθεί το ποσό που ήδη καταβλήθηκε επί δύο.

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ποια είναι η διαδικασία

Η άρση ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, που είναι «ανοιχτή». Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε