Εφιαλτικές προβλέψεις για το ράλι των καυσίμων: Συναγερμός για την τιμή της βενζίνης – Το σχέδιο για τα νησιά - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Εφιαλτικές προβλέψεις για το ράλι των καυσίμων: Συναγερμός για την τιμή της βενζίνης – Το σχέδιο για τα νησιά

Εκτίναξη της αμόλυβδης βενζίνης στα 2,8 ευρώ το λίτρο προβλέπει έκθεση που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη σύναψη συμφωνίας κυρίων με τα διυλιστήρια επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση, στη νησιωτική Ελλάδα, κατά 15%.

ADVERTISING

Των Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

Σε νέο συναγερμό θέτουν την κυβέρνηση οι δυσοίωνες προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης, καθώς, αν επιβεβαιωθούν, θα προκαλέσουν επίπεδα τιμών που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα πρατήρια της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου περιήλθε πρόσφατα μελέτη, η οποία, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα και τις μελλοντικές εκτιμήσεις, προβλέπει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο εντός των επόμενων 40 ημερών, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η τιμή της απλής αμόλυβδης να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τα 2,80 ευρώ ανά λίτρο.

Τυχόν επιβεβαίωση του σεναρίου στην πράξη θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες τιμές στα νησιά, τα οποία, εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα δουν την τιμή της αμόλυβδης να σπάει το φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την κατάσταση στην Ουκρανία να μη δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, μόνη λύση για τη συγκράτηση των τιμών θα ήταν η αύξηση της παραγωγής. Η συγκυρία, ωστόσο, είναι σε όλα τα επίπεδα αρνητική, προκαλώντας πρωτοφανή επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τη σχετική διαπίστωση έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι σε επίπεδο διυλιστηρίου η τιμή των καυσίμων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Ακόμα και το 2010, όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει 147 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της βενζίνης ήταν μικρότερη», είπε ο Aδ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα αίτια για την έκρηξη των τιμών είναι τρία. Το πρώτο είναι η απαξίωση της τιμής του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 η ισοτιμία ευρώ προς δολάριο ήταν 1 προς 1,5, ενώ σήμερα τείνει να φτάσει στο 1 προς 1. Το δεύτερο είναι ότι από την αγορά λείπει πλέον η ρωσική βενζίνη, επηρεάζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις τιμές.

Τρίτος λόγος, κατά τους έμπειρους αναλυτές, για τον οποίο η βενζίνη αναμένεται να σημειώσει εκ νέου άνοδο τιμής είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για εναέριες μετακινήσεις, ειδικά από την πλευρά των Βορειοευρωπαίων, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Εξ ου και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έσπευσε να προειδοποιήσει τις πετρελαιοπαραγωγούς εταιρείες πως θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή. Η αναφορά του Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. «Είναι η τέλεια καταιγίδα για τα καύσιμα.

Οι τιμές θα είναι γενικά ψηλές όσο διαρκεί ο πόλεμος», είπε.

Εξομάλυνση τον Μάρτιο

Το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται κοντά. Η συνθήκη που έχει διαμορφωθεί είναι τέτοια, που έγκριτοι αναλυτές επισημαίνουν πως, ακόμα και αύριο το πρωί να τερματιζόταν η ρωσική εισβολή στη Ρωσία, η κατάσταση -τουλάχιστον σε επίπεδο αγοράς- θα χρειαζόταν μήνες για να εξομαλυνθεί.

Η κυρίαρχη άποψη, την οποία ακούει σοβαρά και η κυβέρνηση, δείχνει αποκλιμάκωση της κρίσης και εξομάλυνση σε επίπεδο αγοράς περίπου τον προσεχή Μάρτιο. Το σενάριο, αν και εφιαλτικό, μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό, με συνέπεια η κυβέρνηση ήδη να κάνει σχέδια επί χάρτου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση.

Ωστόσο, το κυρίαρχο καθεστώς της αβεβαιότητας καθιστά τους υπολογισμούς εξαιρετικά επισφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού, κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ενώ ήδη ακούγεται έντονα ότι σχεδιάζεται και η επόμενη τροποποίηση. Εφόσον τα σενάρια για απότομη, κατακόρυφη άνοδο των καυσίμων επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η κατάθεση του νέου συμπληρωματικού.

Σχέδιο για μείωση 15% της τιμής των καυσίμων στα νησιά

Σ χέδιο για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά -ενόψει της τουριστικής περιόδου- κατά περίπου 15% και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews.

Στο αρμόδιο υπουργείο έχει σημάνει συναγερμός, με τις τιμές των καυσίμων να «καλπάζουν» επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πραγματοποιεί συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς καυσίμων, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των τιμών.

Ωστόσο, μαζί με τους συνεργάτες του, ψάχνει να βρει τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε περιοχές που οι τιμές τους είναι πολύ αυξημένες, όπως είναι τα νησιά. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «R», τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεξεργάζεται ένα σχέδιο έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς σε ορισμένα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2,60 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες