Δημόσιο: Τέλος στα «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού-Ποιες αλλαγές έρχονται - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Δημόσιο: Τέλος στα «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού-Ποιες αλλαγές έρχονται

Τέλος στα «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού στο Δημόσιο  βάζει  το Προεδρικό διάταγμα καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο που ως στόχο έχει τη  δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων, την κατάργηση παρωχημένων κλάδων αλλά και τη δημιουργία νέων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο ορίζονται πλέον ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας του μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού τους και καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των φορέων με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου ΠΔ.

 Προσοντολόγιο: Τι ισχύει έως τώρα

Το  υφιστάμενο προσοντολόγιο (ΠΔ 50/2001) καθορίζει με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού στους φορείς του δημόσιου τομέα και τους επιτρέπει να συστήνουν κλάδους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και να ορίζουν αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού. Ενδεικτικό αυτής της πρακτικής είναι το γεγονός ότι ενώ το υπάρχον ΠΔ προβλέπει 17 κλάδους, σήμερα υπάρχουν άνω των 2.700 διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων, πολλοί εκ των οποίων αφορούν στο ίδιο αντικείμενο εργασίας και όπως είπε ο κ. Βορίδης αρκετοί από αυτούς «υπέκρυπταν φωτογραφικές προκηρύξεις. Ενδεικτικά παραδείγματα:
α) ΠΕ: Διοικητικού-Οικονομικού, Οικονομικού-Διοικητικού, Διοικητικού και/η Οικονομικού, Διοικητικής – Οικονομικής Στήριξης Και Διοικητικό-Οικονομικών Υπηρεσιών που μαζί με άλλους 25 κλάδους ομαδοποιούνται σε έναν (ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού).
β): ΔΕ: Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Λογιστικού Ειδικότητας Διοικητικού, Ταμία Λογιστή, Λογιστών Ταμείων, Λογιστικής, Λογιστικού, Λογιστικού – Διοικητικού, Λογιστών, που μαζί με άλλους 82 κλάδους συγχωνεύονται στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.

Στη θέση τους δημιουργούνται 544 νέοι κλάδοι και ειδικότητες με τη μείωση να αγγίζει το 80%. Στην εκπαιδευτική βαθμίδα ΠΕ 191 νέοι κλάδοι – ειδικότητες αντικαθιστούν 619 (μείωση 69,1%), στην ΤΕ οι σημερινοί 501 ομαδοποιούνται σε 83 (μείωση 83%), στην ΔΕ από 1212 γίνονται 178 (μείωση 85,3%) και στην ΥΕ δημιουργούνται 33 κλάδοι – ειδικότητες από 359 που υφίστανται σήμερα (μείωση 66%).

δημόσιο

 Οι νέοι κλάδοι και η κατάργηση τους

 Σύμφωνα με το νέο προσοντολόγιο, καταργούνται οι παρακάτω ειδικότητες κλάδοι  καταργούνται  οι παρακάτω κλάδοι  επειδή δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Αναλυτικά:
 • ΔΕ Δακτυλογράφων,
 • ΥΕ Συντηρητών Πειραματόζωων,
 • ΥΕ Παρασκευαστών Παιδικών Τρύφων,
 • ΥΕ Συνοδών Ανελκυστήρα,
 • ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Αφοδευτηρίων,
 • ΠΕ Οικιακής Οικονομίας,
 • ΔΕ Ανδρών Νοσοκόμων,
 • ΔΕ Ξενόγλωσσων Γραμματέων,
 • ΔΕ Χείριστων Τηλεφωνικού Κέντρου και
 • ΔΕ Τεχνιτών Οργάνων Παιδικών Χαρών.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέοι κλάδοι – ειδικότητες, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες εξελίξεις, όπως
 • ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών,
 • ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού,
 • ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης,
 • ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
 • ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας,
 • ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κλπ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο

Το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργεί τη δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού και στο εξής την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες την έχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νέο ΠΔ αναμένεται να κατατεθεί στο ΣτΕ την επόμενη εβδομάδα. Οι φορείς έχουν προθεσμία δύο μηνών να εναρμονίσουν τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς και να αναπροσαρμόσουν τα ψηφιακά οργανογράμματά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας ούτε στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Διαβάστε το νέο προσοντολόγιο  εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες