Νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα που θα «τρέξουν» από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα που θα «τρέξουν» από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο

Έρχονται νέα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τριπλή παρέμβαση, συνολικού ύψους 1,190 δισ. ευρώ, για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, με αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στα δημόσια κτίρια προωθεί η κυβέρνηση, σε ακόμη μία κίνηση θωράκισης απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που θα καλύπτει μέρος του κόστους για την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων συσκευών, με στόχο να επωφεληθούν περί τα 350.000 νοικοκυριά. Ακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η αρχή θα γίνει με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου με την ενεργοποίηση πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα υποβάλουν αίτημα προκειμένου να αποσύρουν παλαιές συσκευές και να τις αντικαταστήσουν με νέες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και την ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν περιλαμβάνει πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Εξοικονομώ

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Αναφορικά με την αξιολόγηση των αιτήσεων, θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. Δεν θα υπάρξει εισοδηματικό πλαφόν, ωστόσο όσο πιο μεγάλο εισόδημα έχει κάποιος θα μειώνεται η επιδότηση και αντιστρόφως.

Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα από ειδική πλατφόρμα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet. Εφόσον έχει εγκριθεί η αίτηση, θα χορηγείται στους ωφελούμενους εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών από το κατάστημα.

Νοσοκομεία

Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταλαμβάνουν έκταση περί τα 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Για τα κτίρια του Δημοσίου προβλέπεται η ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής διοίκησης, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών.

Εξοικονομώ

Το πρόγραμμα, ύψους 640 εκατ. ευρώ, αφορά κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (το οποίο καταρτίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία) και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται: α) Κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΝΠΔΔ, β) Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κ.λπ. γ) Εκπαίδευσης, δηλαδή ΑΕΙ, σχολεία κ.λπ., δ) Εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια, επισκοπεία, ε) Λοιπά κτίρια που εντάσσονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ή είναι ΝΠΔΔ, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Εταιρείες

Το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 10.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ. ευρώ, θα βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Εμφαση θα δοθεί στην αυτονομία που μπορεί να προσφέρει η επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ συνδεδεμένα με μπαταρίες σώρευσης πλεονάζουσας ενέργειας.

Tο ύψος της επιδότησης, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 50%, θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών.

Διαβάστε εδώ, εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες