Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

 


Μειώνονται και επισήμως από την 1η Ιουνίου 2022 οι ασφαλιστικές εισφορές  του  κλάδου επικουρικής ασφάλισης  για τους  μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους  όπως αναφέρει σε  έγγραφο του ο e- ΕΦΚΑ.

Παράλληλα ο ο Φορέας επισημαίνει ότι το ποσοστό των εισφορών περιορίζεται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς και τους εργοδότες και έως και 5 ευρώ το μήνα, ενώ  τα ποσά για τους μη μισθωτούς ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία.

Αναλυτικά, ο Φορέας τονίζει το εξής:

Α) Μισθωτοί (Παλαιοί και Νέοι – ν.2084/1992) ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΙΔΑΧ- ΙΔΟΧ)

Το συνολικό ποσοστό εισφορών διαμορφώνεται/μειώνεται σε 6% (από 6,50%), επιμεριζόμενο εξίσου (από 3%) σε ασφαλισμένο και εργοδότη. Η εν λόγω μεταβολή αφορά και τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

Β) Μη Μισθωτοί (Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες & Αγρότες)

Τα ποσά εισφορών Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης για:

  •  Αυτοαπασχολούμενους και  ελεύθερους  επαγγελματίες,
  • Ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) και
  • Μη μισθωτούς ασφαλισμένους (υγειονομικούς – αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ) που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής από την  1η Ιανουαρίου του 2021 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4670/2020, μειώνονται και ισχύουν από  την 1η Ιουνίου του 2022, ανά ασφαλιστική κατηγορία, ως εξής:

εισφορές

Σημειώνεται ότι τα  ποσά ανά ασφαλιστική κατηγορία του  παραπάνω πίνακα, ισχύουν και για τους έμμισθους δικηγόρους (Εγκ. 47/2020) και μισθωτούς μηχανικούς (Εγκ. 8/2021).

Επίσης τονίζεται πως:

  • Από  την 1η Ιανουαρίου 2023 έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2024 τα ποσά των εισφορών για κάθε κατηγορία στον Κλάδο Επικουρικής ασφάλισης θα προσαυξάνονται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
  • Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών (παρ. 4 του άρ. 8, Ν.4670/2020).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συνταξη στα 65 με 10.500 οπως ηταν θελουμε

Post Bottom Ad

Σελίδες