Φθηνά σπίτια για νέα ζευγάρια – Οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Φθηνά σπίτια για νέα ζευγάρια – Οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα

 


Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια με “προίκα’ αποθεματικά 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στόχος του προγράμματος είναι αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί  είτε ελεύθεροι επαγγελματίες και θα βασιστεί  κατά ένα μέρος  σε επιδοτούμενα προγράμματα του παλιού ΟΕΚ που είχαν απήχηση  (π.χ δάνειο για αγορά με επιδοτούμενο επιτόκιο) ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια  με τα στεγαστικά  προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ)  όπου τα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές  για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος επιδιώκεται τα πρώτα σπίτια να δοθούν σε  νέους πριν  το τέλος του 2022  ενώ σε κάθε περίπτωση  το πρόγραμμα θα τεθεί  σε πλήρη εφαρμογή  εντός του 2023.
Η φθηνή στέγη  θα αφορά  εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.  Ο σχεδιασμός όπως είπαν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος  αρμόδια στελέχη, στοχεύει σε νέους  χαμηλού αλλά και μεσαίου  εισοδήματος  σε ανέργους  ακόμη και σε φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο.

Οι επιλογές 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, για το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης , οι βασικές επιλογές  που εξετάζονται  για την απόκτηση φθηνής στέγης από τα ζευγάρια είναι:

-Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’  κατοικίας.

-Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και  κοινωνικά κριτήρια .Εξετάζεται  να αφορά και σπίτια φοιτητών.

-Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά  σπιτιού στη συνέχεια  με έκπτωση  τιμής  ίσης  με τα  καταβαλλόμενα  ενοίκια (rent to own).

– Aνέγερση  οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη  ΟΑΕΔ- ιδιωτών  και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες  για πώληση 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε  νέα ζευγάρια.

 στέγη

Ο κουμπαράς 

Με το πρόγραμμα  αυτό, οι νέοι θα αποκτήσουν  πρόσβαση  στην απόκτηση  ή ενοικίαση  στέγης   σε τιμές  σημαντικά  χαμηλότερες  από αυτές της αγοράς. Οι εισφορές  των εργαζομένων  δημιούργησαν  ένα αποθεματικό  της τάξεως του 1,5  δισ. ευρώ  που θα αποτελέσει την προίκα  για να σχεδιαστεί  μια νέα στεγαστική  πολιτική με κοινωνικά  και οικονομικά κριτήρια και με έμφαση  όπως  έχει διακηρύξει η κυβέρνηση, στις ανάγκες των νέων ζευγαριών για απόκτηση  ή ενοικίαση  στέγης με ευνοϊκούς όρους. Οι ενισχύσεις- επιδοτήσεις θα καταβάλλονται  με εισοδηματικά -κοινωνικά κριτήρια και εξετάζεται να είναι  κλιμακούμενες  δηλαδή υψηλή  επιδότηση  για χαμηλό  εισόδημα με μειoούμενη σταδιακά όσο υψηλότερο  είναι το εισόδημα  των ζευγαριών.

Τα παραδείγματα 

Για παράδειγμα, ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ  και τέκνα μπορεί και να επιδοτείται έως και 50% αν μένει στο νοίκι ενώ με εισόδημα 17.000 ευρώ η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη. Σημειώνεται πως η επιδότηση  ενοικίου καταβάλλεται  σήμερα από τον ΟΠΕΚΑ και φτάνει στα 210 ευρώ  καλύπτει  όσους έχουν  εισόδημα  έως 7.000 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ  για κάθε επιπλέον  μέλος μέχρι  τις 21.000 ευρώ. Για το στεγαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται  θα ενισχύονται και ζευγάρια με παρόμοια  ή και μεγαλύτερα  εισοδήματα. Οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο καθώς το υπουργείο  επιδιώκει να ενθαρρύνει  και να επιβραβεύσει  την απασχόληση, ενώ για ειδικές  κατηγορίες  (ζευγάρι  με έναν εργαζόμενο ή κανέναν  εργαζόμενο) θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη  στεγαστικών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες