Τροφές που μπορείτε να φάτε με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Τροφές που μπορείτε να φάτε με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης

  

Υπάρχουν τροφές που όταν συντηρούνται σωστά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Ο... 

 

 

Robert Brackett, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, λέει στο Mental Floss ότι η επιλογή ενός προϊόντος, με την πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης, μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την πιο φρέσκια διαθέσιμη έκδοση, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το πετάξετε αμέσως μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Και παρόλο που η ημερομηνία «καλύτερης χρήσης έως» είναι για τους καταναλωτές, έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα. «Η ποιότητα θα είναι καλύτερη αν χρησιμοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία», εξηγεί ο Brackett, «αλλά πιθανότατα οι τροφές θα είναι αποδεκτές για κάποιο χρονικό διάστημα μετά».

Η ημερομηνία «χρήση έως» είναι ελαφρώς πιο άμεση. Σύμφωνα με τον Brackett, ο κατασκευαστής «ενδέχεται να μην εγγυάται την ποιότητα ή τη φρεσκάδα μετά» και «τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στον πίνακα Nutrition Facts ενδέχεται να μην είναι ακριβή μετά την ημερομηνία «χρήσης μέχρι» λόγω φυσικής υποβάθμισης». Αλλά ακόμα κι αν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχει χάσει τη φρεσκάδα και/ή τη θρεπτική του αξία μετά την ημερομηνία «χρήσης έως», αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας αρρωστήσει. Μπορεί να έχει και ωραία γεύση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακριβώς αυστηροί κανόνες για το πόσο καιρό μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια τα τρόφιμα μετά τις λεγόμενες ημερομηνίες λήξης τους. Τούτου λεχθέντος, πολλά προϊόντα δεν χρειάζεται να πεταχτούν αμέσως μόλις η ημερομηνία “χρήσης έως” είναι ένα κόκκινο X στο ημερολόγιο του γραφείου σας.

«Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι: Όσο πιο ευπαθές είναι το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα μετά την ημερομηνία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί», λέει ο Brackett. «Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να μπορεί να καταναλώσει δημητριακά για ένα μήνα μετά την ημερομηνία, ενώ το γάλα θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες».

Γενικά, οι αισθήσεις σας μπορούν συχνά να σας βοηθήσουν να αποφασίσετεαν πρέπει να καταναλώσετε τις τροφές. Εάν η όψη, η μυρωδιά, η υφή ή η γεύση κάποιας τροφής δεν φαίνεται σωστά, πετάξτε την χωρίς να νιώθετε ενοχές.


10 τροφές που μπορείτε να φάτε με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης

Δημητριακά

Εάν τα δημητριακά είναι στεγνά, είναι ασφαλές να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία «χρήσης έως», αλλά η παλινδρόμηση και η οξείδωση των ακόρεστων λιπών, όπως τα έλαια – μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οσμή και τη γεύση.


Αυγά

Τα αυγά στο ψυγείο είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης και τα χαλασμένα συνήθως αναδύουν μια σάπια μυρωδιά, ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένα. Το να αποφασίσετε πότε θα τα πετάξετε εξαρτάται εν μέρει από το σκοπό για τον οποίο σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε.

«Η λειτουργική ποιότητα των αυγών (όπως η δυνατότητα χτυπήματος κ.λπ.) μειώνεται καθώς τα αυγά μεγαλώνουν», λέει ο Brackett.

Ένα έξυπνο tip : Αν το αυγό επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια μέσα σε αυτό. Αν βουλιάζει είναι ό,τι πρέπει για να φαγωθεί.


Γάλα

Όπως και τα αυγά, το γάλα είναι επίσης ασφαλές να καταναλωθεί μετά την ημερομηνία «χρήσης έως» εφόσον βρίσκεται στο ψυγείο. Ο Brackett λέει ότι οι (ακίνδυνοι) μικροοργανισμοί μπορεί να το κάνουν ξινό ή πικρό, οπότε εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας.

Σύμφωνα με τον Brackett, η διαδικασία ωρίμανσης για ένα σκληρό τυρί – «ειδικά ένα σκληρό τυρί που τρίβεται όπως η παρμεζάνα» – μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε ακόμα να το φάτε, αλλά η υφή και η γεύση του θα αλλάζουν καθώς μεγαλώνει.


Γιαούρτι

Εάν το γιαούρτι σας δεν έχει ασυνήθιστα ξινή γεύση και δεν έχει μούχλα πάνω του, είναι ασφαλές μετά την ημερομηνία «χρήσης έως».


Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαρκέσουν χρόνια όσο διατηρούνται στεγνά, ενώ η έκθεση στην υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας. Ακόμα κι αν εξακολουθεί να είναι τεχνικά ασφαλές για κατανάλωση, η γεύση και η μυρωδιά τελικά θα μειωθούν αρκετά που πιθανότατα δεν θα το θέλετε.


Κονσέρβες

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα μπορούν επίσης να διαρκέσουν για χρόνια και οι ημερομηνίες λήξης είναι κυρίως για να ξέρετε πότε θα αρχίσει να μειώνεται η γεύση και η διατροφική ποιότητα. Εάν το κουτί είναι διογκωμένο, ωστόσο, θα πρέπει να το πετάξετε, γιατί αυτό μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.


Κατεψυγμένα τρόφιμα

Το κλειδί εδώ είναι να διατηρείτε τα τρόφιμα «συνεχώς κατεψυγμένα». Εάν, για παράδειγμα, χαλάσει ο καταψύκτης σας ή διακοπεί η παροχή ρεύματος, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορεί να ξεπαγώσουν και να αρχίσουν να αλλοιώνονται πριν ξανακαταψυχθούν. Αλλά ακόμα κι αν ένα προϊόν έχει διατηρηθεί κατεψυγμένο, το κάψιμο στην κατάψυξη -που είναι ουσιαστικά αφυδάτωση- μπορεί να μειώσει τη γεύση και να σας κάνει να αποφασίσετε να το πετάξετε ούτως ή άλλως.


Σοκολάτα

Εάν καταφέρατε ποτέ να κάνετε το ζαχαρωτό σας για το Halloween να διαρκέσει μέχρι την επόμενη χρονιά, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η παλιά σοκολάτα δεν είναι τόσο νόστιμη – αλλά δεν είναι επιβλαβής. Η λευκή, σκόνη μεμβράνης που βλέπετε μερικές φορές σε ένα κομμάτι σοκολάτας είναι επίσης ασφαλής για κατανάλωση. Συμβαίνει όταν η ζάχαρη απορροφά την υπερβολική υγρασία και το λίπος συγκεντρώνεται στην επιφάνεια.


Βότανα και μπαχαρικά

Δεν χρειάζεται να πετάξετε τις νιφάδες ρίγανης σας αμέσως μόλις λήξουν, αλλά τελικά -όπως μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε- θα χάσουν την ισχύ τους μετά από λίγο. 


healthstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες