Πράσινο” από Βρυξέλλες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Ποια επιδόματα θα “ανέβουν” - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πράσινο” από Βρυξέλλες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Ποια επιδόματα θα “ανέβουν”

 

«Πράσινο φως» άναψαν οι Βρυξέλλες στη νέα αύξηση κατώτατου μισθού που προωθεί η Αθήνα.

Αν και οι σχετικές διαδικασίες ήδη έχουν αρχίσει και έδωσαν και τις… ευλογίες τους οι Ευρωπαίοι, οι τελευταίες εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό «μέτωπο» κάνει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους εργοδότες για το μέγεθος της αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για «γενναία» αύξηση… «ναρκοθετείται».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 13η αξιολόγηση, πάντως, αναφέρεται χωρίς αρνητικό σχόλιο η πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει δεύτερη αύξηση για τους κατώτατους μισθούς μετά τη συντηρητική αύξηση κατά 2% στις αρχές του χρόνου.

Όπως τονίζεται, η πρώτη και η δεύτερη αύξηση έρχεται μετά το διετές πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω πανδημίας και θα δοθεί για πρώτη φορά τον Μάιο.

Ο «κίνδυνος» από τη Ρωσία

Η αύξηση –σύμφωνα με την έκθεση- θα είναι σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα της εργασίας και το επίπεδο της ανεργίας και θα έχει ελάχιστη επίδραση στο μισθολόγιο του δημοσίου. Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο, η Ελλάδα έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς σε ανταγωνιστικότητα από το 2018.

Έτσι, αν και η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της νέας αναπροσαρμογής, υπολογίζεται ότι από τον ερχόμενο Μάιο θα ενσωματωθεί στον κατώτατο μισθό μία ακόμη αύξηση έπειτα από εκείνη του 2% που ήδη υιοθετήθηκε στις αρχές Γενάρη.

Η εκρηκτική ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία είναι αυτή που «κλείδωσε» την διπλή αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών φέτος.

Από τα 650 ευρώ μεικτά που ήταν την περασμένη χρονιά οι κατώτατες αποδοχές ανέβηκαν από την 1η Ιανουαρίου στα 663 ευρώ και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών διαμορφώθηκε από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Μάλιστα, ο κατώτατος μισθός είναι ως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

Πόσο θα αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λοιπόν και εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές σε σχέση με αυτά που αρχικά είχαν σχεδιαστεί, δεν αποκλείεται να προκύψει μια νέα αύξηση των κατώτατων απολαβών ακόμη και κατά 5%, κάτι που θα ανέβαζε τον μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Από την 1η Ιανουαρίου ήδη ενισχύθηκε το επίδομα ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Έτσι, το επίδομα ανεργίας έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το επίδομα ανεργίας θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Ποια επιδόματα «ανεβάζει» η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Το επίδομα ανεργίας δεν είναι πάντως το μόνο που θα παρασύρει προς τα πάνω η νέα αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Αμετάβλητο το επίδομα μακροχρόνια ανέργου

Από τις κατώτατες αποδοχές επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό. Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες