Παιδότοποι με ελάχιστα πάρτι και “βουτιά” τζίρου: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Παιδότοποι με ελάχιστα πάρτι και “βουτιά” τζίρου: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

 

Στα πρόθυρα ολικής καταστροφής βρίσκονται οι παιδότοποι σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της πανδημίας,  με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε απόγνωση. Τα φαντασμαγορικά παιδικά πάρτι αποτελούν παρελθόν, με αποτέλεσμα να καταγράφεται τεράστια μείωση στον τζίρο.

Της Κατερίνας Φεσσά

Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει “λουκέτο”, ενώ οι υπόλοιπες -κυρίως αυτές που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους – πασχίζουν για μείνουν ανοιχτές και να ορθοποδήσουν.  Οι ιδιοκτήτες των παιδότοπων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, και ζητούν να ληφθούν δραστικά και ουσιαστικά μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος κινδυνεύει να αφανιστεί, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στην ανεργία.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος του τζίρου του κλάδου βασίζεται στα έσοδα από τα πάρτι. Πλέον, όμως πολλοί γονείς επιλέγουν να γιορτάσουν τα γενέθλια των παιδιών τους,  με ελάχιστους καλεσμένους στο σπίτι, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν αντέχουν το κόστος.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εν μέσω κορονοϊού, περιγράφει, μιλώντας στο enikos.gr,  η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδας, Ευτυχία Μαρίνου.  Όπως λέει, τα υγειονομικά  μέτρα επέφεραν δραματική μείωση στον αριθμό των πάρτι.

«Παλαιότερα σε ένα μετρίου μεγέθους  παιδότοπο μπορεί να διοργανώνονταν έως και 30-35 πάρτι το μήνα  και το κάθε πάρτι είχε κατά μέσο όρο 15-20 παιδιά καλεσμένα. Τώρα πλέον. αν κάποιος κάνει 5 -10 πάρτι τον μήνα, το θεωρεί τεράστια επιτυχία. Και τα καλεσμένα παιδιά σε αυτά τα πάρτι, σπανίως υπερβαίνουν τα 10. Τον Ιανουάριο δε, που πάρθηκαν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, μετά βίας έγιναν 2-4 πάρτι. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή», τονίζει .

Και συνεχίζει  λέγοντας ότι «η πλειοψηφία των εσόδων του κλάδου σε ποσοστό περίπου 70%, προέρχεται από τα πάρτι. Η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει το 75%. Η κατάσταση των επιχειρηματιών είναι πλέον απελπιστική. Τα τελευταία 2,5 χρόνια ζούμε με το άγχος της επιβίωσης της κάθε μέρας. Όχι μόνο για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας αλλά και των οικογενειών μας. Έχουμε κουραστεί παρά πολύ ψυχολογικά και έχουμε εξαντληθεί οικονομικά».

παιδότοποι

«Με δεδομένο ότι βλέπουμε άλλη μια σεζόν να χάνεται, η τρίτη κατά σειρά, όλοι αγωνιούμε πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι. Η σεζόν των εσωτερικών παιδότοπων ξεκινάει Σεπτέμβριο και τελειώνει Ιούνιο. Ακόμη και αν τους 3-4 μήνες που υπολείπονται μέχρι να τελειώσει η σεζόν μας δουλέψουμε στο 100%,  δύσκολα θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα του καλοκαιριού» συμπληρώνει.

Σχετικά με το προφίλ των γονέων που επιλέγουν σήμερα να κάνουν το πάρτι των παιδιών τους σε παιδότοπο η κ. Μαρίνου εξηγεί ότι «είναι  γονείς που έχουν “απελπιστεί” να βλέπουν τα παιδιά τους να σβήνουν μια τούρτα μόνα τους στο σπίτι, μεταξύ συγγενών και ελάχιστων φίλων, και  θέλουν να δουν ξανά τα παιδιά τους να γιορτάζουν και να χαίρονται με τους συμμαθητές και τους φίλους τους, έστω κι αν χρειαστεί να μειώσουν τον αριθμό των προσκεκλημένων παιδιών. Είναι γονείς που ξέρουν ότι στους παιδότοπους τηρούνται αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα οπότε ο κίνδυνος εκμηδενίζεται».

Το κόστος των πάρτι

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Παιδότοπων, η τιμή για τη διοργάνωση ενός πάρτι είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές . «Δύσκολο να αυξηθούν οι τιμές , αν και οι φοβερές ανατιμήσεις σε όλα τα αναλώσιμα, στο ρεύμα και όχι μόνο, θα ήταν φυσιολογικό να επιφέρει και αύξηση των τιμών. Δύσκολο να μειωθούν οι τιμές για τους ίδιους λόγους.

Το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των καλεσμένων αλλά και από  τις  παροχές  που θέλει να έχει ο πελάτης, όπως πχ την ποσότητα του παιδικού μενού, αν θα υπάρχει μενού για τους ενήλικες κλπ.» αναφέρει, σημειώνοντας ότι ένα πάρτι 20 ατόμων (10 παιδιά 10 συνοδοί ) κοστίζει περίπου 200-250€.

«Μπορεί και λιγότερο μπορεί και περισσότερο. Εξαρτάται τόσο από τον πελάτη, όσο και από την επιχείρηση» υπογραμμίζει.

παιδότοποι

Οι παιδότοποι και τα «λουκέτα» 

Ο κλάδος ήδη μετρά μεγάλες απώλειες, με πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν την περίοδο των μνημονίων. «Πριν από τη 10ετή οικονομική κρίση ήμασταν περίπου 1.200 επιχειρήσεις. Ο κλάδος εκείνη την περίοδο αποδεκατίστηκε και πριν από την πανδημία είχαμε μείνει λιγότεροι από 500 παιδότοποι . Τα λουκέτα έχουν αγγίξει το 30% και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι παιδότοποι θα υπάρχουν μόνο σε αναμνηστικές οικογενειακές και φιλικές φωτογραφίες που θα μαρτυρούν ότι κάποτε υπήρχαν αυτοί οι χώροι που χάριζαν ευτυχισμένες, διασκεδαστικές και χαρούμενες στιγμές στα παιδιά, ξεκούραση και ξεγνοιασιά στους γονείς» επισημαίνει.

Την ίδια ώρα τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης για να μην αφανιστεί ο κλάδος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Παιδότοπων Ελλάδας έχει αποστείλει επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία.

«Είμαστε επιχειρηματίες δεν έχουμε μάθει να ζούμε με επιδόματα ή  να επαιτούμε . Όμως η στήριξη μας στην παρούσα φάση είναι μονόδρομος όχι μόνο για τη δική μας επιβίωση αλλά και του προσωπικού μας. Ευελπιστούμε να ενταχθούμε στο καινούργιο ΕΣΠΑ που έχει ανακοινωθεί και αφορά στην επιδότηση του 8% του τζίρου για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου άνω του 50%»  αναφέρει η κ. Μαρίνου.

«Θα είναι μια πολύ μικρή ανάσα. Θα πρέπει όμως για να επιβιώσουμε να ληφθούν επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στήριξης, όπως η επιδότηση ενοικίου, να δοθεί οικονομική ρευστότητα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ που να αφορά τον κλάδο μας. Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες αν και ελάχιστες, δυστυχώς εξαιρέθηκαν από όλα τα μέτρα στήριξης, αλλά και για εκείνες που λόγω ΚΑΔ, επίσης έμειναν  εκτός χρηματοδότησης», συμπληρώνει.

Παιδότοποι: Τι λένε οι γονείς για τα πάρτι  

Για το θέμα μίλησαν στο enikos.gr εργαζόμενες μητέρες. Η Νικολέτα Πασούλα, 36 ετών, ιδιωτική υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία, τονίζει ότι δεν θα έκανε το πάρτι γενεθλίων του παιδιού της σε παιδότοπο λόγω του κορονοϊού, καθώς ακόμα φοβάται. Σημειώνει πάντως, ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα επέλεγε αυτή τη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η 34χρονη επιχειρηματίας, Αντωνία Τζαδήμα, η οποία αναφέρει ότι δεν θα έκανε τα γενέθλια της κόρης  της σε εσωτερικό χώρο σε  παιδότοπο  κατά την χειμερινή περίοδο λόγω της πανδημίας.  Κι αυτό, εξηγεί η ίδια, γιατί στον χώρο δεν ανανεώνεται ο αέρας όπως πρέπει. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες, θα το τολμούσε, καθώς οι εκδηλώσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.  «Τα πάρτι είναι ωραίες  αναμνήσεις  για τα παιδιά και είναι κάτι που θα το θυμούνται για πάντα» αναφέρει.

Αντίθετα, θετική στο να διοργανώσει το πάρτι των γενεθλίων του παιδιού της σε παιδότοπο εμφανίζεται η 34χρονη λογίστρια, Όλια Βαλάρη. Όπως λέει, η οικογένεια της είναι εμβολιασμένη και δεν φοβάται.

Το ίδιο υποστηρίζει και η Μαρία Ντόστη, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα λύση που την απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και το άγχος για την καθαριότητα του σπιτιού, ενώ προσθέτει ότι στους παιδότοπους, τα παιδιά – κάθε ηλικίας – απασχολούνται δημιουργικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες