Κληρονομιές – δωρεές: Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις – Οι αλλαγές που σχεδιάζονται - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Κληρονομιές – δωρεές: Ευκολότερες οι μεταβιβάσεις – Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

 


Τρεις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων δρομολογούν η ΑΑΔΕ και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτές είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και άτυπων δωρεών, αλλά και η ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύθηκε στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης, ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αφού ανέφερε ότι το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, είπε ότι εντός του έτους θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές.

Τι σχεδιάζεται μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και των γονικών παροχών και δωρεών

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και των γονικών παροχών και δωρεών για συγκεκριμένες περιπτώσεις, σχεδιάζεται:

1.Κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και ταλαιπωρεί αρκετά τους φορολογουμένους καθώς για να το πάρουν στα χέρια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από έναν μήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ και προσθέσει ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από τρεις έως εννέα μήνες. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε γολγοθά και ζήτησε και κατάργηση πιστοποιητικών όπως για το ΤΑΠ.

2.Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Εντός του 2022 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ από τον υπολογιστή. Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται:

μεταβιβάσεις ακινήτων -αλλαγές

-Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

-Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

-Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.

-Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.

-Δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

-Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

-Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β’ και Γ’ κατηγορίας.

-Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α’ κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

-Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

-Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από τον δωρεοδόχο.

-Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας

3. Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, έχει αρχίσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

4. Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Ο Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε θετικός ως προς το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για μονιμοποίηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για δηλώσεις ιδιοκτητών με την αίρεση ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση εκείνοι που έσπευσαν να πληρώσουν με όσους προσέρχονται αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες