Εβδομάδα αποτίμησης των ρεβεγιόν... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Εβδομάδα αποτίμησης των ρεβεγιόν...

 


Έσπασε το φράγμα των 4.000 νοσηλευόμενων...

Στην αποτίμηση της επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας κατά τις ημέρες των γιορτών αναμένεται να προχωρήσουν από σήμερα και για τις επόμενες -τουλάχιστον δέκα- ημέρες, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και οι ειδικοί, προκειμένου να επικαιροποιήσουν την στρατηγική τους απέναντι στην πανδημία με την έλευση κιόλας της νέας χρονιάς, στη... σκιά της παραλλαγής «Όμικρον». 

Τόσο στις τακτικές συσκέψεις της κυβερνητικής ομάδας εργασίας για τον κορωνοϊό υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, βασικά ζητούμενα αποτελούν:

• Το χρονικό σημείο υποχώρησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα και η υποκατάστασή της από την παραλλαγή «Όμικρον»

• Το «κλινικό» προφίλ της παραλλαγής «Όμικρον» και η αντανάκλαση της εξάπλωσής της στο ΕΣΥ, αλλά και

• το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων περιορισμών είτε στις 16 Ιανουαρίου, οπότε και εκπνέουν τα υφιστάμενα μέτρα, είτε και νωρίτερα.
 
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποτίμησε ως «δύσκολες» τις πρώτες εβδομάδες του 2022 κατά την επίσκεψή του προχθές στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», κυρίως εξαιτίας της παράλληλης δράσης των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον» επί ελληνικού εδάφους, οι εισροές δεδομένων που θα καταφθάνουν από αύριο, Τρίτη και μετά (οπότε και θα αρχίσει να γίνεται πιο εμφανές το επιδημιολογικό αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς), θα κατευθύνουν τις όποιες προτάσεις των επιστημόνων για την τροποποίηση του υφιστάμενου, υγειονομικού πλαισίου, αποφάσεις οι οποίες τοποθετούνται το αργότερο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Υψηλοί οι «σκληροί» δείκτες

Σε κάθε περίπτωση, βαρύνουσας σημασίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελούν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, αφού η αντικειμενική πραγματικότητα των αριθμών καθοδηγεί τις εισηγήσεις των ειδικών. Μολονότι χθες τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 17.633 και παρά τις ουρές στα σημεία διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ο δείκτης της θετικότητας διαμορφώθηκε σε ποσοστό 22,41%, διατηρώντας «στο κόκκινο» το επίπεδο του συναγερμού. 

Παράλληλα, οι διασωληνώσεις ανήλθαν χθες σε 626, αυξημένες δηλαδή κατά 6 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εικοσιτετράωρο, στοιχείο που αποτυπώνει μια σταθερά ανοδική τάση, όταν οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν χθες 400 στο σύνολο. Τον προβληματισμό των ειδικών εντείνει ακόμη περισσότερο η σφοδρότητα της πανδημίας, καταρρίπτοντας χθες άλλο ένα «ρεκόρ», καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις μονάδες του ΕΣΥ υπερέβη το ψυχολογικό -και όχι μόνο- όριο των 4.000, φτάνοντας, δηλαδή τους 4.040, εκ των οποίων:

·       3.047 σε απλές κλίνες
·       993 σε κλίνες ΜΕΘ

Παρά τη «διπλή πανδημία», δηλαδή τη συνύπαρξη των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Όμικρον» που δοκιμάζει ήδη τις αντοχές του ΕΣΥ, μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει προς το παρόν η μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς εμφανίζει υψηλά ποσοστά νοσηρότητας, παρότι η νέα παραλλαγή «Όμικρον» είναι πλέον κυρίαρχη (κατά 70%) στην ελληνική επικράτεια. «Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή  που δίνουν τον αγώνα τους, έχουν προσβληθεί  από τη μετάλλαξη «Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αιτιολογώντας την πίεση που δέχεται σε όλη τη διάρκεια των γιορτών το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά πλέον το 90%.

Ήπιες νοσηλείες

«Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της μετάλλαξης "Όμικρον"», παρατήρησε ακόμη ο Υπουργός Υγείας, η οποία έχει «πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», αν και (σύμφωνα με τα στοιχεία των άλλων, ευρωπαϊκών χωρών) σημειώνει «αναλογικά πολύ λιγότερες» νοσηλείες, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης. Στα όποια περιθώρια αισιοδοξίας που αφήνει η νέα παραλλαγή, αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά της απέναντι στις διασωληνώσεις, δεδομένου ότι στις «νέες διασωληνώσεις, είδαμε με PCR ότι καμία από αυτές δεν αφορά την  «Όμικρον», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, εξέλιξη που ενισχύει τις πιθανότητες μεσοπρόθεσμης αποσυμπίεσης του ΕΣΥ.

Αλλαγές στα σχολεία

Στον αντίποδα, ο κ. Πλεύρης περιέγραψε ότι «η  «Όμικρον» μας βρήκε σε μία φάση που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και για αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε  να πάρουμε  μέτρα», αφήνοντας, την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία.  Υπεραμυνόμενος, σε κάθε περίπτωση, του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «μέσα στην εβδομάδα θα  συνεδριάσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί. 

Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν», συμπληρώνοντας όμως ταυτόχρονα πως «από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών». «Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου» προανήγγειλε, στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης».


Όψεις κανονικότητας

Παρά το βαρύ κλίμα λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, μια όψη κανονικότητας αποτελεί η λειτουργία από σήμερα των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα. Επίσης, ξεκινά κανονικά και η λειτουργία των φροντιστηρίων, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Κέντρων Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «για οποιαδήποτε εξέλιξη, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, μετά τις οδηγίες των ειδικών»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες