Προς εξάμηνη παράταση για επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Προς εξάμηνη παράταση για επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες

 


Εξάμηνη παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις πάγιες δαπάνες αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού του 2022.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει επιπλέον στήριξη στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με παράταση 6 μηνών έως τα τέλη Ιουνίου 2022, στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι προβλέπει το ισχύον καθεστώς

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο εφάπαξ θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, έχει ξεκινήσει συζήτηση για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» ή και πλήρη διαγραφή της κρατικής ενίσχυσης.

Πάγιες δαπάνες

 

παράταση για επιστρεπτέα και πάγιες δαπάνες

Ως προς τις πάγιες δαπάνες, εξαιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα εξάμηνο έως τα τέλη Ιουνίου 2022.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας, ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Ρύθμιση χρεών σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις: Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται η παράταση

Παράλληλα στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες