Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Σήμερα η πίστωση στους λογαριασμούς – Οι τελευταίες πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Σήμερα η πίστωση στους λογαριασμούς – Οι τελευταίες πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα

 

Ώρα πληρωμής του «δώρου» για 238.537 οικογένειες με την αρχή να γίνεται με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

ADVERTISING

Ποσά που αγγίζουν ως και τα 900 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους σήμερα το απόγευμα φτωχά νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Όσον αφορά στο «κοινωνικό μέρισμα» των 250 ευρώ γίνεται προσπάθεια αυτό να καταβληθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι όμως που αυτή την στιγμή «φαντάζει» δύσκολο λόγω.. τεχνικών δυσκολιών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ώστε τα 250 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης να πληρωθούν σε 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως δίνουν «μικρή πιθανότητα» για πληρωμή του «δώρου» των 250 ευρώ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων, η πληρωμή είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοι θα πάρουν «δώρο» ως 900 ευρώ

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα από σήμερα θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Όσοι είναι δικαιούχοι της συγκεκριμένης ενίσχυσης δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Όπως γίνεται κάθε μήνα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το μισό ποσό θα μπει σε προπληρωμένη κάρτα και το άλλο μισό μετρητά.

Τα ποσά που θα λάβει κάθε φτωχό νοικοκυριό

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)

50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, εντός του Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Αυτόματη εξόφληση σε συνταξιούχους –ΑμεΑ

«Αυτόματα» θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα και συνταξιούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια: Ο αριθμός των δικαιούχων της έκτακτης παροχής των 250 ευρώ διευρύνθηκε με πρόσφατη τροπολογία, δεν άλλαξε όμως η βασική φιλοσοφία που αποκλείει από το «δώρο» αυτό χιλιάδες συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι με εισόδημα που κυμαίνεται από 601 έως και 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα, μένουν εκτός «έκτακτων παροχών», με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περίπου 400.000.

Μια κατηγορία «ευαίσθητη» υπό την έννοια ότι δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση, ούτε καν υπό την μορφή αναδρομικών ή αυξήσεων στις συντάξεις.

Εκτός της παροχής μένουν και όσοι ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, δεδομένου ότι έλαβαν και τα αναδρομικά που τους καταλόγισαν τα δικαστήρια.

Κοντά σε αυτή την μεγάλη κατηγορία «αδικημένων» και χιλιάδες ακόμη συνταξιούχοι που επειδή ξεπερνούν για μερικά λεπτά του ευρώ τους «κόφτες» που έχουν τεθεί, μένουν εκτός ενίσχυσης.

Ποιοι είναι δικαιούχοι των 250 ευρώ

Ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνθηκε, καθώς σύμφωνα με τους όρους και την διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 250 ευρώ είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Το ίδιο αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα 250 ευρώ

Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του Κράτους την περίοδο των γιορτών είναι «απλός», καθώς στηρίζεται σε συγκεκριμένο εισοδηματικά και περιουσιακό κριτήριο.

Δικαιούχοι, είναι:

Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) με «κόφτη» ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες