«Κόφτες» στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος από το 2022 – «Αυτόματος» ο μηχανισμός των ενισχύσεων - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

«Κόφτες» στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος από το 2022 – «Αυτόματος» ο μηχανισμός των ενισχύσεων

 


Με φόντο τις εκρηκτικές ενεργειακές ανατιμήσεις η Κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμη «πακέτο» επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο θα αγγίζει μέχρι και τα 2 δισ. ευρώ. Μόνον που η επιδότηση στο ρεύμα για τη νέα χρονιά δεν θα είναι για όλους μετά και από ενστάσεις της Κομισιόν. Θα υιοθετηθούν «κόφτες» που θα κατευθύνουν τις επιχορηγήσεις σε πολίτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αμέσως μετά τις γιορτές.

Το νέο πακέτο των ενισχύσεων υπολογίζεται πως θα έχει συνολικό ύψος 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και θα αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Επιδότηση ρεύματος με κριτήρια

Όμως, με το νέο μηχανισμό σταματούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αφορούσαν όλα τα νοικοκυριά, πολιτική η οποία είχε εγείρει ενστάσεις από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία είδε παρέμβαση για τον καθορισμό των τιμών και άρα παρέμβαση στον ανταγωνισμό. Αντίθετα για το νέο πακέτο των ενισχύσεων, υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μηχανισμός επιχορήγησης των καταναλωτών, που θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και ο οποίος θα επιχορηγεί συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Θα υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια, εισοδηματικά, περιουσίας αλλά και κριτήρια κατανάλωσης, βάσει των οποίων θα χορηγείται η επιχορήγηση.

Επίσης, αναμένεται να ενισχυθούν ενεργοβόρες επιχειρήσεις της μέσης και της υψηλής τάσης αλλά και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης.

λογαριασμοί ρεύματος επιδότηση

«Αυτόματος» μηχανισμός ενίσχυσης με «κόφτες»

Σε κάθε περίπτωση η σφοδρή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στις αγορές και εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας δεν λέει να κοπάσει. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση ν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχιστεί ακόμη και για ολόκληρο το α’ τετράμηνο της νέας χρονιάς, σε πλήρη συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Ήδη, πάντως, η ενίσχυση των λογαριασμών πενταπλασιάστηκε (σ.σ.: σε σχέση με τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου), ενώ είναι στα «σκαριά» -όπως προαναφέρθηκε- και θα ανακοινωθεί σύντομα ένας  μηχανισμού αυτόματης επιδότησης λογαριασμών.

Ο εν λόγω «μόνιμος μηχανισμός» (σ.σ.: επί της ουσίας θα ενεργοποιείται σε κρίσιμες περιόδους ενεργειακής ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε) μέσω ενός αλγόριθμου θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ανάλογα με τα κόστη ενέργειας.

Βάσει των σχεδιασμών ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές της χρονιάς, αλλά η επιδότηση το πιο πιθανό είναι να μην αφορά σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, όπως μέχρι σήμερα καθώς θα υιοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με στόχο να «πριμοδοτηθούν» ως επί το πλείστον οικονομικά αδύναμες ομάδες.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις ενισχύσεις

Οι πόροι για το νέο πακέτο των ενισχύσεων των καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ. Το συνολικό ύψος του νέου πακέτου υπολογίζεται στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να προέλθει από τα έσοδα από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι τιμές των οποίων κινούνται ανοδικά και επομένως εκτιμάται ότι θα είναι επαρκείς για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες