Μέτρα και lockdown στην Ευρώπη για να μπει φρένο στην πανδημία – Φόβοι για δύσκολα Χριστούγεννα

 

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, με αποτέλεσμα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν νέα μέτρα σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στην εκτίναξη των κρουσμάτων, πριν ξεκινήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά την Αυστρία, και η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί καθεστώς lockdown, ενώ η επόμενη χώρα που πιθανόν θα προχωρήσει σε “γενικό απαγορευτικό” εκτιμάται πως θα είναι η Γερμανία. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν “τώρα” μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο και η υγειονομική επιβάρυνση θα είναι “πολύ υψηλή”.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει την ανησυχία του για την “επίδραση” της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς στην ήπειρο, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι νεκροί θα φθάσουν στους 2,2 εκατ. έως την άνοιξη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται από τον συνδυασμό της επικράτησης της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης και της χαλάρωσης των μέτρων κατά της Covid-19.

ΠΟΥ ιός

Σύμφωνα πάντως με σημερινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, η μετάλλαξη “Δέλτα” μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού. “Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19”, εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%”, υπογράμμισε και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

Η προειδοποίηση του ECDC

Αυστηρή προειδοποίηση ότι το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο, απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας έκκληση να λάβουν “τώρα” μέτρα για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας στην ήπειρο. Σε μήνυμά της, η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμόν σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος “πολύ υψηλής” υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και ζητεί να ληφθούν “επειγόντως” μέτρα.

Σημειώνει, επίσης, ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες. Το γενικό επίπεδο εμβολιασμού την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτω του 70% του γενικού πληθυσμού, “αφήνει μεγάλο εμβολιαστικό κενό που δεν μπορεί να πληρωθεί γρήγορα και αφήνει τεράστιο χώρο για την εξάπλωση του ιού”, τονίζει το ECDC.

κορονοϊός Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ECDC, “η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό”.

Το ECDC συμβουλεύει επίσης τις χώρες να εφαρμόσουν βασικά περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας, όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, και τηλεργασία. Επιπλέον, θεωρεί ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, αφού ο ιός είναι παρών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία για μειωμένη μετάδοση από την χρήση των πιστοποιητικών Covid για την πρόσβαση σε εστιατόρια, σινεμά ή μουσεία, μέτρα που εφαρμόζουν σήμερα περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Σλοβακία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε lockdown δύο εβδομάδων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια