Νέα μέτρα λόγω των ανησυχητικών επιπέδων όπου έχουν ανέλθει οι αριθμοί των περιστατικών ...

 


Νέα μέτρα εν όψειΛόγω των ανησυχητικών επιπέδων όπου έχουν ανέλθει οι αριθμοί των περιστατικών καθώς και των στοιχείων που προκύπτουν καθημερινά στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, το οποίο, καθώς φαίνεται, είναι σφοδρότερο απ' όλα τα προηγούμενα.

Συνεργασία δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα

Από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε ήδη μια «χείρα βοηθείας» από τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες ιατρούς. Οι ιδιωτικές κλινικές, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid καθώς και στην παροχή κλινών για Covid αλλά και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. 

Στήριξη του ΕΣΥ ή επιστράτευση ιδιωτών ιατρών

Το υπουργείο Υγείας ήδη εξετάζει και το σενάριο της επιστράτευσης ιατρών, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, εάν οι ιδιώτες ιατροί δεν παρουσιαστούν διαθέσιμοι να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εντέλει να στηρίξουν τους συναδέλφους τους, που καλούνται να διαχειριστούν ένα δυσβάσταχτο βάρος.

Για τους παραπάνω λόγους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει προχωρήσει σε τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ζητώντας να συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε επιστράτευση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Νίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη, ευχήθηκε να υπάρξει ανταπόκριση, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη φορά. «Χθες επικοινώνησε μαζί μας το υπουργείο Υγείας - βέβαια μεταγενέστερα της αναγγελίας της επίταξης. Εμείς στείλαμε χθες το μεσημέρι email στους γιατρούς, καλώντας τους να βοηθήσουν. Σήμερα το βράδυ έχουμε και μία σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό για να δούμε τι θα κάνουμε».

«Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει, όπως και την προηγούμενη φορά, ανταπόκριση γιατρών να βοηθήσουν, για να μη χρειαστεί να γίνει επίταξη. Θα πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες για να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρξει. Δεν μας έχουν ενημερώσει αν θα γίνει άμεσα η επίταξη, σίγουρα όμως είναι κάτι το οποίο συζητείται, εάν δεν υπάρξει προσφορά από τους γιατρούς. Αλλά και το ότι υπήρξε η προαναγγελία πριν από την επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο εγώ το σημειώνω», ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Σκέψεις για νέα μέτρα στα σουπερμάρκετ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κυβερνητικά χείλη ήδη βρίσκεται η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη στα σουπερμάρκετ, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στον Real, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Είπε «όχι», όμως, στην επιβολή εισόδου μόνο με rapid test για τους μη εμβολιασμένους στα σουπερμάρκετ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση σε κανέναν σε βασικά τρόφιμα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες.

Ένα από τα σενάρια αυτά που δεν θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, είναι να δούμε τους μη εμβολιασμένους να μπορούν να πάνε μόνο σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία, μη έχοντας τη δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα, ακόμη και με rapid test. 

Την ίδια ώρα, ένα ιδιαίτερα ακραίο σενάριο, το οποίο ωστόσο θεωρείται απευκταίο, είναι οι μη εμβολιασμένοι να μην είναι σε θέση να εισέλθουν ούτε σε σουπερμάρκετ, κάνοντας έτσι τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά. Όπως και να έχει, επαναλαμβάνεται πως αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο, το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης.

Τι θα γίνει με διασκέδαση και εστίαση

Ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την αρχή της πανδημίας: από το «άνοιξε - κλείσε» των καταστημάτων, από τον διαχωρισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έως και τη μετάθεση ευθυνών στους καταστηματάρχες, αφού η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Αυτήν τη φορά, εισηγήσεις από τους ειδικούς γίνονται για τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης έως τις 24:00 ή και τη 01:00. Επιπλέον, έχει προταθεί και η απαγόρευση των ορθίων στους χώρους αυτούς. Στο ενδεχόμενο αυτό, η εστίαση και η διασκέδαση θα  λειτουργούν μόνο με καθήμενους σε τραπέζια. 

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε