Αρχές Δεκεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για τα Χριστούγεννα.. - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Αρχές Δεκεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για τα Χριστούγεννα..

 


Lockdown ανεμβολίαστων ζητούν οι πολίτες...

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή και ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρξουν, θα αποφασίσουν αν... θα εισηγηθούν νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα όμως, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, καθώς στην Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες, ενώ στην Θεσσαλία αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί η έξαρση της πανδημίας. Επίσης, στην Αττική παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται αύξηση περίπου 300 κρούσματα, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, οι ΜΕΘ δεν πιέζονται τόσο όσο στην Θεσσαλονίκη.

Το καλό και το κακό σενάριο

Το ζητούμενο για τους ειδικούς, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, είναι ο χρονικός προσδιορισμός της κορύφωσης του νέου κύματος της νόσου. Το καλό σενάριο είναι να σταματήσει η έξαρση στις αρχές του επόμενου μήνα και το κακό μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση, θα πιέσει ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας που βρίσκεται ήδη στο "κόκκινο", θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων και θα φέρει νέα επιπρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως ο περιορισμός των ανεμβολίαστων, οι αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων και στην προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών θα αναχαιτίσουν το νέο κύμα κορονοϊού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Μικρή η προσέλευση από τους άνω των 60

Εκείνο όμως που εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι η μικρή προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα για την πρώτη δόση των πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία πάνω από τα 60 έτη, καθώς κινδυνεύουν να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

Οι προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να πειστούν οι περίπου 570 χιλιάδες ανεμβολίαστοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικίας δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο υπουργείο Υγείας, όπως παραδέχθηκε ο Θανάσης Πλεύρης.

Παράλληλα όμως, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αύξηση των εμβολιασμών κυρίως της τρίτης δόσης που αγγίζουν πλέον το 1 εκ. αλλά και για την θετική ανταπόκριση που δείχνουν οι νέοι που όλο και περισσότεροι κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς περιορίζονται σημαντικά από τα νέα μέτρα. Είναι ενδεικτικό πως χθες πραγματοποιήθηκαν 16.075 εμβολιασμοί για την πρώτη δόση και 48.669 για την αναμνηστική δόση.

Όχι σε lockdown

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους έχει αποφασιστεί να μην μπει η χώρα σε καραντίνα, οι οποίοι δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και επιστημονικοί.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού, σημαίνει πως ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών θα αποφύγει να νοσήσει βαριά από τον κορονοϊό και δεν υπάρχει λόγος να επιβληθεί γενικό lockdown. Επίσης σημείωσε πως το κλίμα έχει αλλάξει και στην αρμόδια επιτροπή που αρχικά τάσσονταν υπέρ πιο δραστικών μέτρων, αλλά τώρα οι απόψεις αυτές έχουν υποχωρήσει.

Δημοσκόπηση: Εκτός ναών και σούπερ μάρκετ οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Open, οι πολίτες διαφωνούν με την είσοδο των ανεμβολίαστων ακόμη και με αρνητικό τεστ στις εκκλησίες, ενώ την ίδια άποψη εκφράζουν και για τα σούπερ μάρκετ που μπαίνουν ελεύθερα και χωρίς έλεγχο οι πολίτες. Μάλιστα τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως υψηλά, καθώς το 67% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των ανεμβολίαστων στους ιερούς ναούς, ενώ για τα σούπερ μάρκετ το ποσοστό φτάνει το 62%...

Σωτήρης Σταθόπουλος

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες