Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Από αύριο Σάββατο 6 Νοεμβρίου ανοίγει ξανά η πλατφόρμα δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (https://tetragonika.govapp.gr/).

Οι πολίτες έχουν πλέον μια “δεύτερη ευκαιρία” να δηλώσουν στους δήμου την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους χωρίς να κινδυνεύουν με την καταβολή μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων.

Η δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ» μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΓΓΠΣ.

Αδήλωτα τετραγωνικά: 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν μέχρι σήμερα χρήση της πλατφόρμας

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, την πρώτη περίοδο που τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πολίτες έκαναν χρήση της δυνατότητας να την χρησιμοποιήσουν και να δηλώσουν 60 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

«Οι πολίτες που αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι Δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους» αναφέρει η ΚΕΔΕ.

αδήλωτα τετραγωνικά

 

Με αφορμή την επαν-ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε : «Μια πολύ χρήσιμη ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιούργησε η Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ξανά στη διάθεση των πολιτών όλης της χώρας. Είναι μια εφαρμογή μέσω της οποίας ενισχύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αυτοδιοίκησης και πολιτών, με αμοιβαίο όφελος για όλες τις πλευρές.

Με το άνοιγμα της «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ», δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους στους οικείους Δήμους, να το κάνουν τώρα, για να απαλλαγούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις στο μέλλον. Επίσης και οι Δήμοι οφείλουν άμεσα να επεξεργαστούν τα στοιχεία των δηλώσεων αυτών και να εισπράξουν τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση τους, προκειμένου να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους δημότες υπηρεσιών τους ή για να μειώσουν την οικονομική τους επιβάρυνση».

Η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης παραμένει η ίδια.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τα αδήλωτα τετραγωνικά τα εξής:

1. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα :

-Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/

-Εν συνεχεία θα πρέπει να κάνουν είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”

-Θα τους ζητηθεί να συνδεθούν με τα στοιχεία του TaxisNet.

-Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή θα πρέπει να πάνε στην σελίδα των δηλώσεών τους και επιλέξουν “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”

-Για την δημιουργία νέας δήλωσης θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων τους στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

-Επιλέγουν αν η δήλωση τους αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα.

Προτού προχωρήσoyn στη δήλωση του ακίνητου τους, θα πρέπει να επιστήσoυν την προσοχή τους στα εξής:

-Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

-Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

-Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

-Μετά επιλέγουν τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή τους

-Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά τους σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.

-Πατάνε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή τους *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό τους κάνουνε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί

-Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουν τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή τους στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη

-Εφόσον συμπληρώσουν τη δήλωσή τους θα πρέπει να εισάγουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να μπορέσουν να ενημερωθούν με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής τους από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσουν ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους .

-Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή τους ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούν να δουν μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαν. Αν θέλουν να την επεξεργαστούν, πατούν το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούν όποιο πεδίο επιθυμούν (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουν στις Δηλώσεις τους , θα δουν πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούν και πάλι να τροποποιήσουν με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)

-Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουν όλο το ιστορικό της δήλωσής τους , περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που έκαναν.

-Αν είναι σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουν, πατούν το κουμπί «Υποβολή».

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορούν να απευθυνθούν στον Δήμο τους

2. Τα πρόστιμα και ο τρόπος καταβολής των δημοτικών τελών

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των οικημάτων χωρίς να πληρώσουν επιπρόσθετα ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως και την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 66 του Νόμου 4830/2021 (ΦΕΚ 169 – 18/09/2021) με τίτλο” Υποβολή δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου:”

1.Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι – τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.

2.Κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων ιδίως, στο άρθρο 73 του β.δ. της 24.9/20.10.1958 (Α’ 171) στα άρθρα 2 και 5 του ν. 25/1975 (Α’ 74), στο άρθρο 2 του ν. 429/1976 (Α’ 235), στις παρ. 11 και 14 του άρθρου 10 του ν. 1080/ 1980 (Α’ 246) και στις παρ. 12 και 16 του άρθρου 24 του ν.
2130/1993 (Α’ 62), σε όσους υποβάλλουν δήλωση ορθών στοιχείων, σύμφωνα με την παρ. 1, διαγράφεται το σύνολo των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Οι υποβάλλοντες τη δήλωση της παρ. 1, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από την 1η Ιανουαρίου 2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

3.Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού επεξεργάζονται τις δηλώσεις και εκκαθαρίζουν όλες τις σχετικές υποθέσεις, εγγράφοντας στα Μητρώα τους τα ορθά τετραγωνικά μέτρα, το αργότερο μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.

4.Οφειλές προς τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, που προκύπτουν από τα οριζόμενα στην παρ. 2, καταβάλλονται από τους υπόχρεους σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων, που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούνται σε ισχύ.

5.Οι οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια ενός ακινήτου ή τη χρήση αυτού, κατά το παρόν, εξαιρούνται από την παρ. 1 του άρθρου 165 του ν. 4764/2020 (Α’ 256)”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες