Πώς θα «σωθούν» τα Χριστούγεννα – Συναγερμός για 14 περιοχές της χώρας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πώς θα «σωθούν» τα Χριστούγεννα – Συναγερμός για 14 περιοχές της χώρας

 


Σήμα κινδύνου για τα Χριστούγεννα και την αύξηση των μετακινήσεων, που αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κρούουν κορυφαίοι επιστήμονες μέσω της Realnews.

ADVERTISING

Των ΚΩΝ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΤΖ. ΚΡΙΘΑΡΑ, Π. ΣΟΥΡΕΛΗ, Θ. ΠΑΝΟΥ

Η ανοδική τάση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, που δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τα πλέον δυσμενή σενάρια- να φτάσουν ακόμη και τα 10.000 ημερησίως, και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν κορύφωση της πανδημίας στις αρχές Δεκεμβρίου και αισθητή αποκλιμάκωση λίγο πριν από τις γιορτές, σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

«Αναμένουμε την κορύφωση της πανδημίας μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με βασική προϋπόθεση ότι θα τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα δούμε τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης, ενώ μια πολύ σημαντική αποκλιμάκωση θα διαφανεί από τα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι τις γιορτές, αν δεν χαλαρώσουμε σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων και των αυξημένων ελέγχων», δηλώνει στη Realnews ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αναλύοντας τα στάδια της αποκλιμάκωσης της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Χριστούγεννα

Πέμπτο κύμα του κορονοϊού

«Η αποκλιμάκωση θα φανεί μέσα στο 2021, αν και αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στον Ιανουάριο του 2022. Ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο θα γίνεται η τρίτη δόση εμβολιασμού και με την πιθανότητα εμφάνισης μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού, η οποία θα παρουσιάζει μεγαλύτερη διαφυγή από την ανοσία, θα κριθεί η εμφάνιση ή όχι ενός πέμπτου κύματος», αναφέρει ο Δ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως μια νέα έξαρση της πανδημίας θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες.

«Αν όλοι οι εμβολιασμένοι κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη και δεν βρεθούμε μπροστά σε μια πιο δυναμική μετάλλαξη και τα μέτρα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τότε μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος της πανδημίας», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Δ. Σαρηγιάννης για τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά και οι εκτιμήσεις του για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

«Η κορύφωση αναμένεται να χαρακτηρίζεται από μια ημερήσια τιμή κρουσμάτων γύρω στα 7.000-7.400 μεσοσταθμικά (κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος). Αυτός ο δείκτης, ο οποίος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται γιατί είναι πολύ πιο σταθερός και χαρακτηριστικός της δυναμικής της πανδημίας, περιμένουμε να πέσει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέσα στις γιορτές, ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω, στα 2.500 κρούσματα ανά ημέρα, μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει ο καθηγητής.

Ακόμη, περίπου 650 άτομα αναμένεται να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ γύρω στις 11 Δεκεμβρίου και έπειτα, προς το τέλος του έτους, οι διασωληνωμένοι να μειωθούν σε περίπου 410. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, η παραπάνω πορεία της πανδημίας αναμένεται να μεταφραστεί και σε αυξημένο αριθμό θανάτων, που μπορούν να φτάσουν μεσοσταθμικά στους 92 ανά ημέρα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να πέσουν στους περίπου 65 την ημέρα στο τέλος του έτους.

Οι 14 περιοχές που αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων

Οι 14 περιοχές της χώρας που, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, κινδυνεύουν με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αποκαλύπτει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για αλυσίδες διασποράς. «Οι περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από ανοδική τάση κρουσμάτων και θα πρέπει να παρουσιάσουν σημεία αποκλιμάκωσης είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Αρτα, η Πρέβεζα, η Πιερία, τα Γρεβενά, η Ξάνθη, ο Εβρος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Ρόδος. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τον ΕΟΔΥ με κινητά κλιμάκια, τα οποία θα μπορούσαν να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, ώστε να ανιχνεύσουμε νωρίς ασυμπτωματικούς ή και προσυμπτωματικούς φορείς, πριν αναπτυχθούν οι σχετικές με αυτούς αλυσίδες διασποράς», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες