Διατροφή: Τι καταπολεμά ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού; - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Διατροφή: Τι καταπολεμά ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού;

 



 Ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού καταπολεμά την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Advances of Nutrition.

Με... 
 
 
ποιες καταστάσεις υγείας συνδέεται η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες;

Η φλεγμονή και η οξείδωση, είναι φυσικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος και είναι συνήθως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η έκθεση στο τσιγάρο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και η ζωή σε ένα μολυσμένο περιβάλλον, σύμφωνα με το Wikihealth.

Σε περίπτωση που το οξειδωτικό στρες δεν αντιμετωπιστεί και υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα, χωρίς αρκετά αντιοξειδωτικά για να τις εξουδετερώσουν, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνου. Την ίδια ώρα, το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, μια κατάσταση που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και αυτοάνοσες και νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, η χρόνια φλεγμονή αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, το οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.
Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού μειώνει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες;

Ο Taylor Wallace, PhD, CFS, FACN, διευθύνων σύμβουλος του Think Healthy Group, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστήμιου George Mason και ερευνητής στη μελέτη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Για να ελεγχθεί το κατά πόσο υπάρχουν συσχετίσεις ανάμεσα στον 100% φυσικό χυμό πορτοκαλιού και στους δείκτες φλεγμονής και οξείδωσης σε υγιείς ενήλικες και σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση πεδίου εφαρμογής, μια συστηματική ανασκόπηση και μια μετα-ανάλυση.

Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση πεδίου εφαρμογής περιελάμβανε 21 μελέτες με 307 υγιείς ενήλικες και 327 ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, η συστηματική ανασκόπηση επικεντρώθηκε σε 16 μελέτες οι οποίες μέτρησαν τους έξι πιο συχνά αναφερόμενους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Από τις 16 μελέτες της συστημικής ανασκόπησης, οι 10 χρησιμοποιήθηκαν στη μετα-ανάλυση.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού μειώνει σημαντικά έναν καθιερωμένο δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται ιντερλευκίνη, τόσο σε υγιείς ενήλικες, όσο και σε ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Γενικότερα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού έχει ευεργετική επίδραση στην φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Η παρούσα μελέτη δεν είναι η μόνη που δείχνει ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Food and Nutrition Research το 2015, έδειξαν ότι οι ενήλικες που έπιναν 750 mL (3 φλιτζάνια) χυμό πορτοκαλιού, για οκτώ εβδομάδες, ως μέρος της διατροφής τους, παρουσίασαν βελτιώσεις σε αρκετούς αντιφλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες του στρες. Την ίδια ώρα, μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, η οποία εξέτασε υγιείς ενήλικες που κατανάλωναν 500 mL (2 φλιτζάνια) χυμό πορτοκαλιού την ημέρα για δύο εβδομάδες, έδειξε επίσης σημαντική μείωση του οξειδωτικού στρες.

Ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι υγιεινός;

Ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού δημιουργείται από ένα μόνο συστατικό: τα πορτοκάλια. Δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα οπότε θεωρείται υγιεινός. Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα φλυτζάνι φυσικού χυμού αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη μερίδα φρούτων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο 100% φυσικός χυμός φρούτων έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα με το αντίστοιχο φρούτο, που ευνοούν την υγεία και την λειτουργία του σώματος.

Η Elizabeth Shaw, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην Καλιφόρνια και ιδιοκτήτρια του Shaw Simple Swaps, υπογράμμισε ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκαλιού, πρέπει οπωσδήποτε να αποτελεί μέρος της υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες