Τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με… το ρίσκο – Όλα όσα αλλάζουν

 


Έρχεται ριζικό ” λίφτινγκ” στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ΡΑΕ θα τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με το “ρίσκο”.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ , μέσα στον Νοέμβριο (με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2022) η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το ρίσκο που εμπεριέχουν, σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

-Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.

-Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου” και

-Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”.

Οι αντιδράσεις των προμηθευτών ρεύματος

ΡΑΕ-τιμολόγια ρεύματος-αλλαγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρωτοβουλία της Αρχής προκαλεί την αντίδραση των προμηθευτών, εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν στην ίδια εκδήλωση ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον μειωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών, σε σχέση με τις χρεώσεις που θα πλήρωναν αν παρακολουθούσαν την διακύμανση της αγοράς και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της κατηγοριοποίησης που ισχύει σήμερα, δηλαδή σταθερά τιμολόγια ή με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μέσα στον Νοέμβριο, εξάλλου, αναμένεται η υιοθέτηση των προτύπων που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και τις πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν υπογράψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή / και φυσικού αερίου.

Τα πρότυπα θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου. Στόχος της ΡΑΕ είναι να σταθμίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα όλες οι χρεώσεις / εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές ώστε να είναι κατανοητές από τους καταναλωτές και να διευκολύνεται η σύγκριση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.

 Ρεύμα: Η  πολυπλοκότητα και η ποικιλία των προσφορών

Πάντως η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των προσφορών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται 14 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, κυμαινόμενα (που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή), μεικτά, με ρήτρα χονδρικής τιμής, με όριο διακύμανσης, με εγγυημένο ποσοστό έκπτωσης έναντι του βασικού προμηθευτή, “πράσινα” τιμολόγια (με εγγυήσεις προέλευσης), τιμολόγια με πρόσθετες εκπτώσεις εφόσον συνάπτονται διαδικτυακά.

Κοινωνικά τιμολόγια, με παράλληλες προσφορές για προϊόντα (π.χ. κουπόνια για σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες (π.χ. συντήρηση καυστήρα), συνδυασμένη προσφορά με τηλεπικοινωνίες κ.α.

Στο μεταξύ, ο ο Γενικός Διευθυντής της NRG, του ομίλου της Motor Oil, Αναστάσιος Λωσταράκος, στο  πλαίσιο  της εκδήλωσης για την παρουσίαση της στρατηγικής της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια ενισχύσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση και στη μέση τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεγάλες επιχειρήσεις.

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε