Αλλάζουν τα ανώτατα όρια στο νέο «Εξοικονομώ» – Πότε ενεργοποιείται το πρόγραμμα επιδοτήσεων

 

Τις τελευταίες πινελιές βάζει στο νέο «Εξοικονομώ» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσαρμόζοντας τα ανώτατα όρια δαπανών στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η εκρηκτική αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών.
Αυτό βεβαίως φέρνει και μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη του Προγράμματος, το οποίο διέπει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Top 6 Places in Santorini Greece
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
advertisement

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Από το καλοκαίρι όταν και ανακοινώθηκαν οι βασικές αρχές του νέου «Εξοικονομώ» έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα – «φωτιά» που έφερε τα πάνω- κάτω στην αγορά των οικοδομικών υλικών με τεράστιες αυξήσεις του κόστους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναγκάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε προσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος.

Πάει πίσω η έναρξη του Προγράμματος “Εξοικονομώ”

Μοιραία βέβαια αυτό πάει πίσω χρονικά και την έναρξη του προγράμματος, η οποία τοποθετείται τώρα περί τα μέσα Νοεμβρίου, μήνας κατά τον οποίο θα δημοσιευθεί και ο οδηγός εφαρμογής του νέου «Εξοικονομώ».

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες, ίσως και πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα, να τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων σε δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τη νέα διαδικασία.

Με δεδομένο ότι καταργείται η σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται πλέον βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Ποια θα είναι τα νέα ανώτατα όρια για το “Εξοικονομώ”

Όσον αφορά στις αλλαγές που μελετώνται -σε σχέση με την προδημοσίευση του Προγράμματος δύο μήνες πριν- πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξήσεις 10%-15% στα ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία σε κάποιες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως είναι τα κουφώματα PVC, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι δαπάνες για «έξυπνα» συστήματα φωτισμού.

Επίσης, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 0,9 ευρώ επί της εκτιμώμενης εξοικονομούμενης ενέργειας (σε κιλοβατώρες), το 0,9 αυξάνεται σε 1, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αύξηση στα 5.500 ευρώ (από 5.000 προηγουμένως) δρομολογείται και για το «πλαφόν» των επιλέξιμων δαπανών για αιτήσεις πολυκατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τις επιδοτήσεις

Τι προέβλεπε όμως το πρόγραμμα όπως παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε επίπεδο επιδοτήσεων, αλλά και εισοδηματικών κριτηρίων;

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως και 75% της συνολικής δαπάνης και συγκεκριμένα τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονταν ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση διαμορφώνεται σε 40% ανεξαρτήτως εισοδήματος

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε