Μέτρα «ασπιρίνες»... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μέτρα «ασπιρίνες»...

 



... μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας...
 Καθυστερημένα, ανεπαρκή και καταδικασμένα σε νέα αναθεώρηση προς τα πάνω τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά... 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους της Οικονομίας.

Η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι αυξήσεις των τιμών έφεραν νέα άνοδο στον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο (2,2%) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών να τραβούν την ανηφόρα και την εκτίμηση ειδικών αναλυτών να είναι πως το «καλάθι της νοικοκυράς» θα εκτοξευτεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η κυβέρνηση που έβλεπε «παροδικές» αυξήσεις τιμών και εμφανιζόταν καθησυχαστική αναγκάστηκε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του κύματος ενεργειακής ακρίβειας που κρίνονται ανεπαρκή και καταδικασμένα σε αναθεώρηση.

Τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφού έσπευσε να διαφημίσει τις κυβερνητικές ενέργειες κάνοντας λόγο για σημαντικές πρωτοβουλίες εν μέσω πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε (08/10) μια σειρά μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ.
Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 38% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί μετά από έναν με δύο μήνες, εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που τόνισε πως το μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh τον μήνα δεν θα δεχτεί ανατίμηση μεγαλύτερη των 2-3 ευρώ το μήνα. Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης τα εξής:

Υπερδιπλασιασμό της εισφοράς ενεργειακής μετάβασης από τα έσοδα των δημοπρασιών του διοξειδίου του άνθρακα, που από 150 εκατομμύρια ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ 
Διπλασιασμός επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά και αύξηση της κρατικής στήριξης κατά  100% 
Κρατική επιδότηση 60 ευρώ τη MWh (από 30 ευρώ), που σημαίνει 18 ευρώ το μήνα σε ένα μέσο νοικοκυριό (με κατανάλωση έως 300 kWh σε μηνιαία βάση)
Στήριξη με 80 ευρώ τη MWh στους δικαιούχους του οικονομικού τιμολογίου, που συνεπάγεται μηνιαία επιδότηση 24 ευρώ. 

«Καμπανάκι» από τη ΓΣΕΒΕΕ

Βασιζόμενη στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμά πως είναι πρόδηλη η αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οφείλεται στις ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού.

Η συνομοσπονδία υπενθυμίζει πως έχει επισημάνει πριν από αρκετούς μήνες ότι θα υπάρξει πρόβλημα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις την μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται» σημειώνει και προστίθεται ότι: «οι ανακοινώσεις για αύξηση της επιδότησης ρεύματος για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης και για το φυσικό αέριο, μόνο στα νοικοκυριά, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά του βάρους των ανατιμήσεων».

Κριτική στα κυβερνητικά μέτρα

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για τα καθυστερημένα και όχι ιδιαίτερα επαρκή μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με κοινή δήλωση των Τομεαρών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνει λόγο για τεχνάσματα και για επιδεικτική αγνόηση των αναγκών της κοινωνίας. «Οι ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι η κοινωνία είναι και παραμένει απροστάτευτη από το τεράστιο κύμα ακρίβειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά και επαναφέρουν την πρόταση για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων που «θα ήταν μία γενναία και ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση από το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο χαρακτηρίζει τα μέτρα ανεπαρκή, προσωρινά και στηλιτεύει την απουσία προβλέψεων για τις επιχειρήσεις.

Για «ψίχουλα» μιλάει το ΜέΡΑ25 σχολιάζοντας τα μέτρα και εκτιμώντας πως «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ανάσχεση του κύματος της ενεργειακής -και όχι μόνο- ακρίβειας, ούτε και βέβαια απαντούν έστω και στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

 Στράτος Ιωακείμ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες