Ακρίβεια: “Πονοκέφαλος” από την εκτόξευση των τιμών – Τα μέτρα της ΔΕΘ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Ακρίβεια: “Πονοκέφαλος” από την εκτόξευση των τιμών – Τα μέτρα της ΔΕΘ

 


«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση το «τσουνάμι» ακρίβειας που σαρώνει την χώρα: Ήδη οι ανατιμήσεις έδειξαν… τα δόντια τους από τον Αύγουστο, όταν τιμές βασικών αγαθών, το φυσικό αέριο, τα λαχανικά, το κρέας, πήραν την ανηφόρα.

Επί του παρόντος η Αθήνα αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη ως κάτι παροδικό και… εισαγόμενο εκτιμώντας πως μέσω των εκτεταμένων ελέγχων θα περιορίσει τις όποιες «ανορθογραφίες» της εγχώριας αγοράς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως και να έχει η ακρίβεια είναι εδώ και όπως όλα καταδεικνύουν η έκρηξη των τιμών τον Αύγουστο, ήταν… μόνο η αρχή.
Είναι ενδεικτικό πως -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- μέσα σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2020 η τιμή φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί 91%, όταν το κόστος στα καύσιμα-λιπαντικά ανέβηκε κατά 17,4%!

Πέραν αυτών των καταγεγραμμένων αυξήσεων -και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς- το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, κατά 50%, τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

ΔΕΘ ακρίβεια

Ακρίβυνε το «καλάθι» της νοικοκυράς

Αλλά και το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» ακρίβυνε κατά πολύ, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία: Οι τιμές στα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν 21,5%, τα βρώσιμα έλαια 17,6% και το ελαιόλαδο 7,1%.

Σε αρνί-κατσίκι η τιμή ανέβηκε 12,2%, στα ψάρια νωπά 8%,τα φρούτα 4,2%, τα πουλερικά 4,5% και στα τυριά κατά 3,4%.

Επίσης, ακριβότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9%), και η διαμονή στα ξενοδοχεία 11,4%.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στη διεθνή οικονομική «κονίστρα» σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο στις τιμές πολλών πρώτων υλών και των ναύλων δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική οικονομία.

Αν προσθέσει κανείς και ενδογενείς της ελληνικής αγοράς παράγοντες αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από ορισμένους επιτήδειους, κατανοεί το… τσουνάμι που απειλεί να πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΕΘ- μέτρα

Τα μέτρα της ΔΕΘ για τη «θωράκιση» των νοικοκυριών

Και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον ο Πρωθυπουργός καλείται από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει μέτρα που ως ένα βαθμό θα περιορίσουν τον αντίκτυπο από αυτό το «τσουνάμι» ακρίβειας:

Το «πακέτο» μέτρων που θα γίνει γνωστό με κάθε του λεπτομέρεια σήμερα ουσιαστικά θα κινείται σε 4 άξονες:

Ο πρώτος είναι η έμμεση φορολογία. Στο συγκεκριμένο πεδίο θα υιοθετηθεί «ψαλίδι» σε φόρους που επιβαρύνουν το τελικό κόστος ενός προϊόντος.

Δεύτερος άξονας η άμεση φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπου επίσης προωθούνται μειώσεις που ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τους επιτρέπουν να «αντέξουν» στο «κύμα» ακρίβειας.

Τρίτος άξονας η στήριξη των επαγγελματιών με περιορισμό των φορο-επιβαρύνσεων, προκειμένου να απορροφήσουν τους κραδασμούς που συνεπάγεται η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και
τέταρτος άξονας η χρηματοδότηση για ισχυροποίηση μικρών επιχειρηματικών σχημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες