Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση για την υποβολή τους – Πότε θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση για την υποβολή τους – Πότε θα πρέπει να πληρωθεί ο φόρος


Λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις την Παρασκευή και το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε «παράθυρο» για παράταση στην υποβολή τους.

Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη κατατεθεί σχεδόν 5,9 εκατ. δηλώσεις από τις 6,4 εκατ., άρα απομένουν περίπου 500.000 να υποβληθούν.

Ο χρόνος όμως είναι πια λιγοστός, καθώς η προθεσμία λήγει σε 48 ώρες. Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε εγρήγορση και εφόσον χρειαστεί δεν θα διστάσουν να ανακοινώσουν και νέα παράταση.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για ολιγοήμερη παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως, το υπουργείο Οικονομικών πριν ανακοινώσει οτιδήποτε θα δει τα στοιχεία που θα έχει μπροστά του λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας στις 10 Δεκεμβρίου και αναλόγως θα αποφασίσει το χρονικό διάστημα της παράτασης.

Δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες εξόφλησης του φόρου

Και αυτό γιατί εκείνο που δεν αλλάζει είναι ο προγραμματισμός για έναρξη της αποπληρωμής των δόσεων του φόρου που προκύπτει: Όσοι υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος -από τις συνολικά 8 δόσεις- ως τις 17 του μήνα!

Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (εκείνη του Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 30 τρέχοντος.

Και αν αυτό φαντάζει «βαρύ» τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για όσους έχουν και ΕΝΦΙΑ: Εκεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον .. λογαριασμό.

Η οφειλή του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει προγραμματιστεί με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.

Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Πληρωμή 4 δόσεων φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Εάν λοιπόν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν και ακίνητο, από την στιγμή που θα τους προκύψει και ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου και την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων!

Με άλλα λόγια μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο θα πρέπει να καταβληθούν ουσιαστικά 4 δόσεις φόρων (εισόδημα και ΕΝΦΙΑ) μαζεμένες!!

Με «φόντο» τις εν λόγω «μαζεμένες» πληρωμές στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να δώσουν μία εναλλακτική στους φορολογούμενους που θα βρεθούν σε αυτή την θέση: Έτσι, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να διευκολυνθούν να τους δοθεί η δυνατότητα να μην εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά θα υποχρεωθεί να εξοφλήσει τόσο την δόση ΕΝΦΙΑ του Σεπτεμβρίου όσο και εκείνη του Οκτωβρίου μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Φορολογικές δηλώσεις

Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Φυσιολογικές εξαιρέσεις από τον κανόνα αυτό θα αποτελέσουν μόνο οι περιπτώσεις φορολογουμένων στις οποίες λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, καθώς και οι περιπτώσεις φορολογουμένων που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες