Τι εισφορές καταβάλλουν όσοι πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking


7 Σεπ 2021

Τι εισφορές καταβάλλουν όσοι πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης


Το θεσμικό πλαίσιο για τις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν όσοι χρησιμοποιούν τίτλους κτήσης, τις γνωστές στο ευρύ κοινό αποδείξεις δαπάνης αποσαφήνισε το υπουργείο Εργασίας, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν τι έπρεπε να πληρώσουν στα Ταμεία.
Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις όσων αμείβονταν με απόδειξη δαπάνης εκκρεμούσε εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μένουν «εγκλωβισμένοι» μη γνωρίζοντας τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο κράτος.

Βάσει διάταξης που κατατέθηκε προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς είναι ίσο με την πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών, δηλαδή ίσο με 155 ευρώ για κύρια ασφάλισης και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, όπως αναφέρεται στο enikonomia.gr.

Τι ισχύει για τον χρόνο ασφάλισης σε σχέση με τις εισφορές

Το νέο πλαίσιο προβλέπει ακόμη ότι χρόνος ασφάλισης για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αποδείξεις δαπάνης προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται.

εισφορές

Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όποιος έχει εξαρτημένη εργασία υποχρεούται να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.
Επίσης, τώρα καλούνται να πληρώσουν εισφορές που τους αναλογούν από το παρελθόν, δηλαδή αναδρομικά. Η επεξεργασία θα ξεκινήσει από τα παραστατικά που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να εναρμονιστεί η παρακράτηση εισφορών μέσω παραστατικών με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στα 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%. Σημειώνεται ότι το πλαφόν για την απόδειξη δαπάνης είναι έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε