ΔΕΘ: “Κλειδώνουν” τα μέτρα της Θεσσαλονίκης – Ποια είναι τα σίγουρα και ποια εξαρτώνται από την… ΕΛΣΤΑΤ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΘ: “Κλειδώνουν” τα μέτρα της Θεσσαλονίκης – Ποια είναι τα σίγουρα και ποια εξαρτώνται από την… ΕΛΣΤΑΤ


«Κλειδώνουν» σήμερα από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών οι τελικές εισηγήσεις για το εύρος των επιλογών που θα έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός ενόψει των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Το μέγεθος του «πακέτου» μέτρων της Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της Ανάπτυξης κατά το β’ τρίμηνο του 2021 που θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αμέσως μετά θα παραδοθεί στο Μαξίμου μια λίστα με παρεμβάσεις που θα κινούνται στο δημοσιονομικό εύρος, που ουσιαστικά θα καθορίσει η ανάπτυξη που θα έχει καταγράψει η χώρα. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι μετά την πτώση – ρεκόρ κατά 15,2% στο β΄ τρίμηνο του 2020, στο αντίστοιχο διάστημα εφέτος η οικονομία θα κάνει εντυπωσιακή αναπήδηση (rebound) με διψήφιο ποσοστό αύξησης! Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προδικάσει Ανάπτυξη ως 5% το 2021, αντί 3,6% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Εάν προκύψει η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως να δημιουργούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια, για παροχές μεγαλύτερες και από εκείνες που είχαν σχεδιαστεί. Θα τις ανακοινώσει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και τις έχουν άμεσα ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες αλλά και η μεσαία τάξη, οι οποίες πλήττονται όχι μόνον από την πανδημία ή τις φυσικές καταστροφές, αλλά και το «τσουνάμι» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Ανάλογα λοιπόν και με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, το Μαξίμου θα λάβει τις ερχόμενες ώρες τις οριστικές αποφάσεις. Η ομιλία του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και ελαφρύνσεις για το 2022, με το βλέμμα όμως και στο 2023, επειδή είναι το έτος κατά το οποίο θα τεθούν σε ισχύ ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι στόχοι που -προσωρινά μόνο λόγω πανδημίας- ανεστάλησαν πέρυσι και εφέτος.
ΔΕΘ
Με το σκεπτικό αυτό, οι εξαγγελίες θα περιλαμβάνουν κυρίως «προσωρινά» μέτρα όπως αναστολές και μειώσεις φόρων ή επιδόματα για 1 χρόνο σε ευπαθείς (ή και επιπλέον ένα έτος σε κάποιες περιπτώσεις).
Θα περιλάβει όμως και ευρύτερα «μόνιμα» μέτρα και ελαφρύνσεις, με ορίζοντα πέραν του 2022 και με έμφαση στα νοικοκυριά. Και αυτό διότι στην πρώτη διετία διακυβέρνησης η προτεραιότητα για μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης δόθηκε στις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτεί και να ανακάμψει σύντομα η πραγματική Οικονομία.
«Μόνιμα» θα είναι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- και τα «επείγοντα μέτρα» μείωσης των χρεώσεων στην Ενέργεια, που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση.

Οι «σίγουρες» παρεμβάσεις του πακέτου της ΔΕΘ

«Σίγουρες» και κοστολογημένες παρεμβάσεις (ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2022) , τα οποία θα περιλαμβάνονται στο “πακέτο” των εξαγγελιών της ΔΕΘ είναι τα εξής:
– «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα.
– παράταση και επέκταση των ήδη μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών: στο 3% στην κύρια ασφάλιση, αλλά και επιπλέον 0,5% (τουλάχιστον) για την επικουρική.
– «μόνιμη» μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
– μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 50% για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μία πενταετία ή επταετία.
– στοχευμένες ελαφρύνσεις ή νέα επιδόματα οι οποίες θα αφορούν σε πληγέντες από την πανδημία ή σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη 2ετία.
– μείωση συντελεστών του βασικού ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα, μετά από την ένταξη νέων περιοχών προσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες. Εξετάζεται και μεγαλύτερο ποσοστό “κουρέματος” έως 50% για τους μικροϊδιοκτήτες.
– Παράταση για 3 μήνες ακόμα στην επιδότηση στεγαστικών δανείων από το Κράτος, μέσω του προγράμματος “Γέφυρα” για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

ΔΕΘ

ΔΕΘ: Ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα

Εφόσον πάντως η νέα πρόβλεψη για Ανάπτυξη αποδειχθεί έως και 35% υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση (αν φτάσει ή ξεπεράσει δηλαδή το 5%, αντί 3,6% που είχε προβλεφθεί) τότε εξετάζονται και σημαντικές επιπλέον παρεμβάσεις. Το συνολικό «πακέτο» μπορεί να φτάσει τότε και στα 2,7-2,8 δις. ευρώ, περιλαμβάνοντας και μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος (έως 50%).

Μια τέτοια εξέλιξη, θα σημαίνει ενδεχομένως και τη μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 650 ευρώ σε 500 ευρώ ή και στα 325 ενδεχομένως, ενώ για εταιρίες από 1000 ευρώ θα μειωθεί έως και στα 500. Συνδυαστικά εξετάζονται και άλλες προτάσεις που επίσης μπορεί να ενταχθούν, με βάση το «έξτρα» δημοσιονομικό περιθώριο που διανοίγεται, όπως οι εξής:

– μεσοσταθμική μείωση του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ κατά 8%
– μια πρώτη μόνιμη μείωση (αλλά όχι άμεση κατάργηση) του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ
– νέα μείωση εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, με επιπλέον κόστος περίπου 100 εκατ. ευρω
– ή/και επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες