Ατμός» έγιναν οι επιστροφές φόρου – Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση συμψηφισμού


«Ατμός» έγιναν οι επιστροφές φόρου για χιλιάδες νοικοκυριά.

Αν και το εκκαθαριστικό τους ανέφερε ότι ήταν δικαιούχοι επιστροφής, εντούτοις τα ποσά αυτά συμψηφίστηκαν με άλλες υποχρεώσεις το τελευταίο τριήμερο με αποτέλεσμα ουκ ολίγοι φορολογούμενοι μάταια να αναμένουν … τα λεφτά τους πίσω!

Αν μη τι άλλο δεν είναι λίγοι εκείνοι που γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και «καλύπτει» το ποσό της επιστροφής!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για όσους πάντως –ελάχιστους- διαπιστωθεί πως τους προκύπτουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως και να έχει, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές και πιστώσεις φόρων: Ήδη, στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί χρεών από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλων υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες.

Επιστροφές φόροι

Πώς συμψηφίζονται οι επιστροφές και τα ποσά του προγράμματος παγίων δαπανών

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος των παγίων δαπανών χορηγείται ενίσχυση στους επαγγελματίες, με το ποσό της στήριξης να προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Ο δικαιούχος «επιδότησης παγίων δαπανών» αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, λαμβάνει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση καλύπτει υποχρεώσεις, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια «αυτοματοποιημένη» διαδικασία: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που γνωρίζει το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, πιστώνει αυτομάτως όχι τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης, αλλά τον τραπεζικό λογαριασμό της εφορίας, είτε του ασφαλιστικού ταμείου.

Τι προβλέπεται για τους συμψηφισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων

Χρέη από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και άλλες συμψηφίστηκαν και με αποζημιώσεις Covid: Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, υπήρχε η δυνατότητα το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου 2020 να μειωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

Οι εκμισθωτές ακινήτων όφειλαν να υποβάλλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (“Δήλωση Covid”) και είχαν έκπτωση φόρου 12% επί τους αρχικού μισθώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

0 Σχόλια

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε