«Ξεκλειδώνουν» επιδόματα και εκπτώσεις για χιλιάδες νοικοκυριά – Η διαδικασία και οι αιτήσεις


Χιλιάδες οικογένειες θα λάβουν επιδόματα και παροχές τη φετινή χρονιά. Θα χρειαστεί προσοχή όμως καθώς για να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματα που του αναλογούν ή να για να έχει κάποιες εκπτώσεις θα πρέπει να υποβάλει και τη σχετική αίτηση. Φυσικά επιβάλλεται να πληροί και συγκεκριμένα κριτήρια.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν πάνω από 1 εκατ. Έλληνες να ζουν επί ένα χρόνο με κρατική συνδρομή.
Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ή 800 ευρώ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αποζημίωση ενοικίου δηλώθηκαν ως τα μοναδικά εισοδήματα για το 2020.
Με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση επιδομάτων, λοιπόν, να παραμένουν ίδιες με την προηγούμενη χρονιά, αρκετές χιλιάδες πολιτών θα συνειδητοποιήσουν ότι μετά την δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους αν μη τι άλλο θα λάβουν και κάποια επιδόματα που πιθανόν … δεν περίμεναν από το Κράτος. Ή λόγω της κλιμάκωσης ακόμη και νυν δικαιούχοι θα τα λάβουν αυξημένα!

Ποιοι αποκτούν δικαίωμα στο επίδομα τέκνων

Ένα από τα επιδόματα που σίγουρα θα εισπράξουν φέτος αρκετές οικογένειες -που μέχρι πρότινος δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια για να το λάβουν- είναι το επίδομα τέκνων Α21.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:

Για την Α κατηγορία:

– 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

– 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:

– 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

– επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Το υψηλότερο ποσό του επιδόματος, δηλαδή αυτό της Α΄ κατηγορίας χορηγείται σε οικογένειες με εισοδήματα έως και 10.500 ευρώ, ενώ τα χαμηλότερα ποσά μπορούν να δοθούν ακόμη και σε εκείνους που δηλώνουν οικογενειακές αποδοχές μέχρι 71.250 ευρώ. Οικογένειες που ήδη το λαμβάνουν, αλλά μοιραία θα «πέσουν» εισοδηματικά κλιμάκια, θα πάρουν αυξημένα επιδόματα.

Τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης

Υπάρχει και το επίδομα θέρμανσης (που φέτος θα είναι αυξημένο με το κατώτατο στα 96 ευρώ και το ανώτατο στα 780) το οποίο το δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια