Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω... αντικειμενικών αξιών - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking


2 Αυγ 2021

Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω... αντικειμενικών αξιών

Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω... αντικειμενικών αξιών

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν στις αντικειμενικές τιμές έρχονται ανατροπές και σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τις αξίες των ακινήτων, οι οποίες καθορίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το εάν κάποιος πολίτης θα λάβει μια σειρά από επιδόματα ή όχι.

Ποια επιδόματα κινδυνεύουν λόγω αντικειμενικών
Έτσι, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διαπιστώσουν πως χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση, εντούτοις αυτή θα αξίζει περισσότερα για την Εφορία και άρα ενδεχομένως και να υπερβεί και τα κριτήρια που υπάρχουν για την χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων. Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Η λίστα των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Αυξήσεις και σε φόρους
Φυσικά πέρα από τον κίνδυνο απώλειας επιδομάτων, ο κάθε ένας από τους 19 φόρους που βαρύνουν αυτή τη στιγμή τα ακίνητα ακολουθεί πιστά τη ρότα που του χαράζει η αντικειμενική. Αυξάνεται η αντικειμενική; Ανεβαίνει και ο φόρος... Μειώνεται; Χαμηλότερα ο φόρος. Αυτό δεν ισχύει όμως για τον ΕΝΦΙΑ που διατηρεί μια διαφορετική λογική.
Γιατί λοιπόν ο ΕΝΦΙΑ δεν ακολουθεί αυτόματα την πορεία των αντικειμενικών αξιών; Αυτό συμβαίνει διότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ. τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ, συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.051 έως 1.500 ευρώ συντελεστής 3,7 ευρώ, 1.501 έως 2.000 ευρώ συντελεστής 4,5 ευρώ και 2.001-2.500 ευρώ, συντελεστής 6 ευρώ).
Στην περίπτωση που για παράδειγμα σε κάποια περιοχή η τιμή ζώνης από 751 ευρώ φθάσει τα 1.000 ευρώ, δεν πρόκειται να μεταβάλει τον φόρο που πληρώνει σήμερα κάποιος. Εάν όμως η τιμή ζώνης από τα 751 ευρώ εκτιναχθεί στα 1.300 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται καθώς αλλάζει το κλιμάκιο.

Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ
Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος πρώτου ορόφου 110 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 1980 σε γειτονιά του Δήμου Περιστερίου, πλήρωσε ΕΝΦΙΑ την περασμένη χρονιά 225,53 ευρώ. Σε αυτή την γειτονιά όμως είχαμε αύξηση της τιμής ζώνης από τα 800 ευρώ στα 950 ευρώ, εντούτοις ο φόρος δεν αυξάνεται. Και αυτό γιατί η αντικειμενική παρά την αύξηση δεν «σκαρφάλωσε» φορο-κλιμάκιο.
  • Λίγα τετράγωνα πιο πέρα όμως στην ίδια περιοχή, το Περιστέρι, η Τιμή Ζώνης από τα 1.150 ευρώ «ανέβηκε» στα 1.550 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε όμως αλλαγή κλιμακίου και από 287,7 ευρώ ανεβαίνει στα 349,6 ευρώ, θα πληρωθεί δηλαδή φόρος 21,5% περισσότερος.
  • Στον δήμο Αγίου Δημητρίου ανάλογη «γεύση»: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τμ χτισμένο το 1999 1ου ορόφου βλέπει την αντικειμενική να,,, τραβάει την ανηφόρα. Εκεί η κατώτατη τιμή Ζώνης ήταν 1.000 ευρώ και «πέταξε» προς τα 1600. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ του 2022 από 180,4 πάει στα 245 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 36,8%.

«Τσουχτερές» αγοραπωλησίες
Σε οικισμό της Μυκόνου όπου οι τιμές της εφορίας είχαν… «ξεχαστεί» στα 1.200 ευρώ (όσο στην Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια) η αγοραπωλησία πλέον .. κοστίζει πολύ ακριβά! Είναι ενδεικτικό πως εάν αγοραστεί μια βίλα 350 τμ στην προαναφερόμενη περιοχή της Μυκόνου θα πρέπει σήμερα με τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν να καταβληθεί ποσό 28.182 ευρώ ως φόρο μεταβίβασης. Αν η ίδια συναλλαγή γίνει μετά τις 1.1.2022 θα πρέπει να πληρώσουν ποσό 65.758 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε