Ηταν μόλις 17 ετών... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Ηταν μόλις 17 ετών...




Μιλήσαμε με την οικογένεια του Αφγανού εφήβου που επεσε από στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ και σκοτώθηκε (ΒΙΝΤΕΟ)...
Τη Δευτέρα, ένας 17χρονος, μαζί με τον 16χρονο αδερφό του, έφυγαν από το σπίτι. Ήταν μια μέρα αφότου οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και κατέρρευσε η αφγανική κυβέρνηση. Τα δυο αδέρφια έτρεξαν στο αεροδρόμιο με την ελπίδα να δραπετεύσουν, φοβούμενοι τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. 

Κανείς τους δεν γύρισε σπίτι.
 
Οι... αφγανικές Αρχές ανέφεραν ότι ο 17χρονος ήταν ο Ζάκι Ανβάρι, μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου νέων του Αφγανιστάν.

«Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι που χάσαμε και τους δύο», είπε μέλος της οικογένειας στο VICE World News. «Βρήκαμε το πτώμα του ενός, αλλά τον άλλον όχι ακόμα».

Ο θάνατος του Ζάκι Ανβάρι καταγράφηκε σε βίντεο. Σε τρομακτικά βίντεο που έγιναν viral στα social media, κουκκίδες στον ουρανό –που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν άνθρωποι– φαίνονται να πέφτουν από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ, το οποίο απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 


Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ένας από αυτούς ήταν ο Ζάκι Ανβάρι.

Η οικογένεια έχει ανακτήσει το πτώμα του Ζ. Ανβάρι αλλά δεν έχει βρει ακόμα τον αδερφό του.

«Ελπίζουμε να τον βρούμε νεκρό ή ζωντανό ώστε να παρηγορηθεί η οικογένειά μας», είπε το μέλος της οικογένειας, αναφερόμενο στον αδερφό τού Ζάκι Ανβάρι. «Ανησυχούμε και πήγαμε σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά δεν μάθαμε τίποτα».

«Η μητέρα του είναι διαλυμένη, λιποθυμάει συνέχεια».

Τα παιδιά άκουσαν τη φήμη από τους γείτονές τους ότι 20.000 άτομα θα στέλνονταν στον Καναδά ή στις ΗΠΑ κι αυτό πυροδότησε την απόφασή τους να δοκιμάσουν την τύχη τους στο αεροδρόμιο.

«Χωρίς να το πει σε κανέναν, πήρε την ταυτότητά του και έφυγε για το αεροδρόμιο», είπε το μέλος της οικογένειας.

Ο Ζάκι Ανβάρι ήταν ένας από τους πολλούς απελπισμένους Αφγανούς που είδαμε να κρέμονται στο εξωτερικό ενός στρατιωτικού αεροπλάνου καθώς απογειωνόταν, σε βίντεο που καθήλωσε τον κόσμο. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν πέφτοντας από το C-17, ενώ ανθρώπινα υπολείμματα βρέθηκαν στο σκέλος προσγείωσης ενός αεροπλάνου του ίδιου μοντέλου. Δεν είναι σαφές αν τα υπολείμματα ήταν από το ίδιο αεροσκάφος από το οποίο έπεσε ο Ανβάρι.
 
«Όλοι προσπαθούν να φύγουν», είπε το μέλος της οικογένειας. «Φοβούνται τους Ταλιμπάν, σκοτώνουν κόσμο. Όλοι πήγαν στο αεροδρόμιο διότι δεν έχουν δουλειές και ευκαιρίες. Θέλουν να πάνε στο εξωτερικό».

Ενώ στην Καμπούλ επικρατούσε χάος μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπαν, η οικογένεια λέει ότι πήραν στο κινητό του Ζάκι αλλά το σήκωσε κάποιος άλλος και τους είπε ότι είχε βρει το κινητό του. Ανήσυχα, κάποια μέλη της οικογένειας, πήγαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να βρουν τα αδέρφια. 

Εκεί μάρτυρες που είδαν κόσμο να πέφτει από το αεροπλάνο, είχαν βρει τα πτώματα και τα μετέφεραν έξω από το αεροδρόμιο. Η οικογένεια αναγνώρισε το σακατεμένο σώμα του.

«Δεν είχε πόδια και χέρια. Τον έφερα εγώ σπίτι», είπε το μέλος της οικογένειας, συμπληρώνοντας ότι κάνει έκκληση στα μίντια για να βρει τον 16 χρονο αδερφό τιυ Ζ. Ανβάρι.

Τα αδέλφια είναι τα μεγαλύτερα από οκτώ αδέρφια στο σύνολο και ανήκουν σε μια νέα γενιά Αφγανών που δεν έχουν ζήσει ποτέ υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Οι νεαροί Αφγανοί φοβούνται να χάσουν τις ελευθερίες που έχουν συνηθίσει, όπως να πηγαίνουν σχολείο, να απολαμβάνουν τη μουσική και το σινεμά και να λένε τη γνώμη τους.

Φωτογραφίες του Ζάκι Ανβάρι που είδε το VICE World News τον έδειχνε ως μικρό παιδί να απολαμβάνει το χιόνι φορώντας δυτικά ρούχα και να είναι παρέα με έναν ξάδερφο. Του άρεσε το μποξ, να παίζει με τα αδέρφια του και πήγαινε λύκειο. Φίλοι στα social media πενθούν τον θάνατό του.

 
Οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας από το 1996 ως το 2001, όταν η κυβέρνηση που στηριζόταν από τις ΗΠΑ ανέτρεψε την ισλαμική φονταμενταλιστική ομάδα. Το καθεστώς των Ταλιμπάν χαρακτηριζόταν από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυστηρή ερμηνεία της Σαρίας, όπως απόδοση δικαιοσύνης μέσω λιθοβολισμού, δημόσιες εκτελέσεις και ακρωτηριασμούς.

Όταν οι Ταλιμπάν ήρθαν στην πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την πλήρη κατοχή της χώρας την Κυριακή, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ επικράτησε χάος. Αφγανοί έτρεχαν πίσω από αεροπλάνα στην πίστα, αρπάζονταν από γερανογέφυρες, με την ελπίδα να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ξένες κυβερνήσεις έκαναν αγώνα δρόμου για να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και το προσωπικό των πρεσβειών.

Την Τετάρτη, στρατεύματα των ΗΠΑ φρόντισαν για την ασφάλεια του αεροδρομίου, επιδιώκοντας να επιταχύνουν την προσπάθεια εκκένωσης. Αλλά η πρόσβαση στο αεροδρόμιο παραμένει αβέβαιη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών που τα κατάφερναν.  
 
vice.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες