Γραφή VS πληκτρολόγηση - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Γραφή VS πληκτρολόγηση


Είναι καλύτερο να κρατάτε σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο ή σε ένα κινητό τηλέφωνο; Ποια διαδικασία συμβάλλει στην καλύτερη εκμάθηση και απομνημόνευση πληροφοριών;


Η γραφή με τη χρήση υπολογιστών γίνεται όλο και πιο συχνή σήμερα. Με το 90% του πληθυσμού να χρησιμοποιεί καθημερινά το κινητό τηλέφωνο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι κάνουν λόγο για το τέλος της γραφής με τη μορφή που τη γνωρίζαμε έως τώρα. Ωστόσο, πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η γραφή με τη μορφή λήψης σημειώσεων συνεχίζει να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο εκμάθησης.


Μελέτη συμπεριφορικής νευροεπιστήμης


Μια μελέτη συμπεριφορικής νευροεπιστήμης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Princeton, το 2014, έδειξε ότι οι φοιτητές που κρατούν σημειώσεις με το χέρι αποδίδουν καλύτερα σε ερωτήσεις κρίσεως σε αντίθεση με όσους χρησιμοποιούν τον φορητό υπολογιστή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η γραφή με τον παραδοσιακό τρόπο διατηρεί σε  εγρήγορση τον εγκέφαλο, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της πληκτρολόγησης μέσω των νέων τεχνολογικών συσκευών (tablet, smartphone, pc).


Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τόκιο ακολούθησε την εξής υπόθεση: Το να χρησιμοποιεί κανείς σημειωματάρια https://www.twf.gr/category/retail-proionta/simiomataria/ συμβάλλει στην καλύτερη κωδικοποίηση, δηλαδή στην ορθότερη διαχείριση και χρήση του γραπτού λόγου, μιας και μέσω της γραφής ενεργοποιείται η περιοχή του ιππόκαμπου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά και αποθήκευση πληροφοριών.


Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ακολούθησε μια συγκριτική μελέτη ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Οι ομάδες αποτελούμενες από άτομα που διατηρούσαν σημειώσεις ηλεκτρονικά και φυσικά υποβλήθηκαν σε μια σειρά ψυχομετρικών και νευρογλωσσικών τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν τα εξής:


  • Οι χρήστες tablet και smartphone ήταν πιο αργοί στην καταγραφή σημειώσεων, ενώ κατά την διάρκεια των εξετάσεων έδιναν ανακριβείς απαντήσεις

  • Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν σημειωματάρια, https://www.twf.gr/  είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια στη γραφή και στη χρήση του λόγου, ενώ οι απαντήσεις τους ήταν πιο σαφείς

  • Ο ιππόκαμπος ενεργοποιήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες του πειράματος. Ως εκ τούτου, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση και αποθήκευση πληροφοριών, αλλά όσοι έγραφαν με το χέρι παρουσίασαν πιο έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα (responsive brain activity).


Περισσότερες πληροφορίες για την παραπάνω έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ


Μια συμβουλή για να γράφετε καλύτερα 


Πώς θα μπορούσε, όμως, κάποιος να βελτιώσει τις συγγραφικές του ικανότητες, ώστε να γράφει αξιόλογα κείμενα; 

Η συμβουλή που έχουμε για εσάς είναι πως μερικές φορές μια απλή πρόταση μπορεί να μεταφέρει καλύτερα το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε.

Χρησιμοποιήστε άμεση γλώσσα για να δημιουργήσετε μια ισχυρή εικόνα και να απευθυνθείτε στο συναίσθημα. 

Επίσης, γράψτε μια καλή εισαγωγή και επίλογο. Μπορείτε να γράψετε μια δική σας, σκέψη, πρόβλεψη ή ευχή και με αυτόν τον ωραίο τρόπο να κλείσετε το κείμενό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες