Tips για να ισιώσετε τη σπονδυλική σας στήλη xωρίς τη βοήθεια γιατρού - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Tips για να ισιώσετε τη σπονδυλική σας στήλη xωρίς τη βοήθεια γιατρού

 


 
Ισιώστε την σπονδυλική σας στήλη στο σπίτι σε 5 απλά βήματα 

Ενώ η σπονδυλική στήλη έχει μια φυσική καμπυλότητα, όλοι έχουμε την τάση να σκύβουμε προς τα εμπρός, όπως αναφέρει ... 
 
 
το Wikihealth. Και αν ήδη αντιμετωπίζετε πόνο και πίεση στην πλάτη ή τη σπονδυλική στήλη, το να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του πόσο γέρνετε ή κάθεστε υπό γωνία μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη. Ακολουθούν πέντε κόλπα που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας ενισχύοντας και ισιώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη.

Κάντε διατάσεις, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο

Tο να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε πρωί σε μια βασική ρουτίνα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς θα κυλήσει η μέρα σας και στο πώς θα αισθάνεται η σπονδυλική σας στήλη και στη συνέχεια. Οι διατάσεις το πρωί είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξυπνήσετε. Εξάλλου, ήσασταν ξαπλωμένοι όλη τη νύχτα οπότε το σώμα σας αποζητά λίγη κίνηση. Ξεκινήστε με μερικές εύκολες περιστροφές ώμων, και στη συνέχεια προχωρήστε σε αγγίγματα με τα δάχτυλα των ποδιών, ακολουθούμενα από διατάσεις του κορμού. Ολοκληρώστε το γρήγορο πρόγραμμά σας με μια πλήρη διάταση πάνω από το κεφάλι.

«Αποσυνδεθείτε» συχνότερα

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιτάζει, πατάει, χτυπάει ή κάνει κλικ περισσότερες από 2.617 φορές την ημέρα! Επιπλέον, αυτή η κίνηση προς τα κάτω μπορεί να προκαλέσει έως και 60 κιλά υπερβολικού βάρους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Το να βάζετε το smartphone σας σε timeout για λίγα λεπτά κάθε μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ξεκινήστε σιγά-σιγά, όπως το να μην το ελέγχετε κατά τη διάρκεια της μετακίνησης ή να μην το σηκώνετε ενώ τρέχετε στον διάδρομο. Στρατολογήστε μερικά από τα μέλη της οικογένειάς σας να κάνουν το ίδιο και καθιερώστε μια «πολιτική χωρίς τηλέφωνο» κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό που βρίσκεται στα πόδια σας

Ξεκινάει από το έδαφος. Τα πόδια σας είναι η βάση για ολόκληρο το σώμα σας. Το να φοράτε χαλαρά ή ακατάλληλα παπούτσια μπορεί να προκαλέσει χάος στο κάτω μέρος της πλάτης και της σπονδυλικής σας στήλης. Και μην σκέφτεστε μόνο τι παπούτσια φοράτε έξω από το σπίτι. Σκεφτείτε τι φοράτε στα πόδια σας και όταν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Οι κάλτσες και οι παντόφλες μπορεί να είναι άνετες στα κρύα πατώματα το χειμώνα, αλλά τα πιο υποστηρικτικά παπούτσια εσωτερικού χώρου, όπως αυτά με αντιολισθητικές σόλες ή πάτους από καουτσούκ, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμα για εσάς. Έτσι, ενώ το να ξεφορτωθείτε τα φανταχτερά κόκκινα τακούνια σας, τις χαριτωμένες καλοκαιρινές σαγιονάρες ή ακόμη και ένα παλιό οικείο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο μπορεί να σας προκαλέσει κάποια άμεση στεναχώρια, σκεφτείτε τι μπορεί πραγματικά να σας κάνει ένα νέο ζευγάρι υποστηρικτικών παπουτσιών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση σε προσαρμοσμένα ορθωτικά μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα. Ρωτήστε το γιατρό σας ή κλείστε ένα ραντεβού με έναν ειδικό για να συζητήσετε ποιες επιλογές μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς και τη σπονδυλική σας στήλη.

Σκεφτείτε πριν καθίσετε

Δεν είναι μυστικό ότι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας καθιστοί. Από την οδήγηση για τη δουλειά μέχρι την καθιστή συμμετοχή σε συσκέψεις, από το γεύμα με φίλους μέχρι την χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση, το καθισιό έχει γίνει η φυσική μας τάση. Η διακοπή αυτής της συνήθειας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά η ρύθμιση μιας υπενθύμισης στο smartphone σας μπορεί να σας δώσει το έναυσμα να σηκώνεστε συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν επηρεάζει μόνο η ώρα που καθόμαστε την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης, αλλά και ο τρόπος που καθόμαστε. Ακολουθούν ορισμένες υποδείξεις και υπενθυμίσεις για καλή στάση του καθίσματος:

  1. Κρατήστε την πλάτη σας πιεσμένη πάνω στην καρέκλα, με το κάτω μέρος της πλάτης σας μέχρι την πτυχή της καρέκλας.
  2. Βεβαιωθείτε ότι το βάρος σας είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και ότι δεν γέρνετε ή καμπουριάζετε προς τη μία πλευρά.
  3. Κρατήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας.

5. Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή

Το πόσο βαθιά αναπνέετε και το πόσο ίσια στέκεται η σπονδυλική σας στήλη συνδέονται περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Όταν κάθεστε ή καμπουριάζετε, το διάφραγμά σας είναι σφιγμένο. Αυτό ασκεί πίεση στο στήθος σας καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Όταν όμως στέκεστε όρθιοι, είστε σε θέση να αναπνέετε μέσω του διαφράγματος, επιμηκύνοντας τη σπονδυλική στήλη και επιτρέποντας στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης να «ανοίξει». Η βαθύτερη αναπνοή είναι σημαντική όχι μόνο για τη σπονδυλική σας στήλη, αλλά και για τη συνολική σας ευεξία. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί, να μειώσετε το άγχος και να επικεντρωθείτε στα θετικά πράγματα της ζωής. Προχωρήστε λοιπόν και δοκιμάστε την: Εισπνεύστε, κρατήστε την αναπνοή σας και στη συνέχεια εκπνεύστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες