Κατώτατος μισθός: Έρχεται «πάγωμα» ή οριακή αύξηση - Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking


26 Ιουλ 2021

Κατώτατος μισθός: Έρχεται «πάγωμα» ή οριακή αύξηση - Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Κατώτατος μισθός: Έρχεται «πάγωμα» ή οριακή αύξηση - Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Δύο σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι, το πρώτο προβλέπει διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 650 ευρώ μεικτά, ενώ το δεύτερο, το οποίο έχει αρχίσει να διαρρέεται τις τελευταίες μέρες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας οριακής αύξησης που δεν θα ξεπερνά το 2%.
Το σύνολο των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) έχει ταχθεί υπέρ του πρώτου σεναρίου. Ζητούν δηλαδή πάγωμα του κατώτατου για το 2021, ενώ κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση το επόμενο έτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Στην άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ ζητεί αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ και στα 809 ευρώ του χρόνου, μια πρόταση που θεωρείται απολύτως ουτοπική από το μεγαλύτερο, αν το σύνολο, των εργοδοτών. Από την πλευρά του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) προτείνε είτε διατήρηση του μισθού στα σημερινά επίπεδα με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%.
Μάλιστα, υπηρεσιακά στελέχη επισήμαναν προ ημερών ότι ακόμη κι αν υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού, αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τις σημερινές συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι ακόμη και η διατήρηση του κατώτατου στα 650 θα είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε του χρόνου να αρχίσουν οι αυξήσεις. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και να βγάλει μια όσο το δυνατόν πιο δίκαιο πρόταση.
Εκτός από τους εργαζομένους, αγωνία για το μέλλον του κατώτατου έχουν και οι δικαιούχοι επιδομάτων. Κι αυτό, γιατί μια σειρά επιδομάτων (επίδομα ανεργίας για παράδειγμα) συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που αυτός αυξηθεί θα συμπαρασύρει και τα συγκεκριμένα επιδόματα. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας οι επιπτώσεις της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού προς τα πάνω θα είναι σημαντικές στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ο οποίος ήδη έχει σοβαρές υποχρεώσεις απέναντι σε χιλιάδες δικαιούχους, ενώ έχει ήδη απωλέσει πόρους λόγω της μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ από τον Ιανουάριο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε