Έρχονται «ραβασάκια» για τους παράλληλα απασχολούμενους - Ποιοι γλιτώνουν από το έξτρα χαράτσι - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Έρχονται «ραβασάκια» για τους παράλληλα απασχολούμενους - Ποιοι γλιτώνουν από το έξτρα χαράτσι

Έρχονται «ραβασάκια» για τους παράλληλα απασχολούμενους - Ποιοι γλιτώνουν από το έξτρα χαράτσι

Πρόκειται για εισφορές η εκκαθάριση των οποίων έχει καθυστερήσει δραματικά, συμπαρασύροντας ακόμη και τις καταβολές του 2021. Όλα αυτά δημιουργούν απόλυτη σύγχυση και στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι οποίες αδυνατούν λόγω των συνεχόμενων παρατάσεων να έχουν σαφή εικόνα για τα έσοδα του κρατικού κορβανά.
Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να λύσει τον… γρίφο δημιούργησε μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία για την υποβολή δηλώσεων από τους παράλληλα απασχολούμενους δηλαδή από τους ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (Ελ. Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί. Κατά την πρώτη εφαρμογή και έως την Τρίτη 31η Αυγούστου 2021, παρέχεται δυνατότητα υποβολής αίτησης - δήλωσης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021.
Υπενθυμίζεται ότι με Νόμο του τέως υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι εισφορές δεν συνδέονται με το δηλωθέν εισόδημα αλλά προσδιορίζονται βάσει ασφαλιστικών κατηγοριών. Το νέο αυτό πλαίσιο ισχύει από 01 Ιανουαρίου 2020 και προβλέπει ότι για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς των παράλληλα απασχολούμενων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.
Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα υπάρξει νέο ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Αν όμως οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, ήτοι 252 ευρώ για τις περισσότερες περιπτώσεις, τότε ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καλύψει τη διαφορά.
Με τα ισχύοντα δεδομένα για να μην κληθεί να πληρώσει ένας ασφαλισμένος επιπλέον εισφορές θα πρέπει να έχει μηνιαίο μισθό τουλάχιστον 930 ευρώ. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας του τ. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία (η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης), οφείλει για τη μη-μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ. Εφόσον όμως έχει απασχοληθεί ως μισθωτός με μισθό άνω των 930 ευρώ για κάποιους μήνες του έτους, τότε για το διάστημα της παράλληλης απασχόλησης του δεν καλείται να πληρώσει έξτρα εισφορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες