Ακριβότερες οι αγορές προϊόντων με e-shopping - Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στο καθεστώς ΦΠΑ - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking

27 Ιουν 2021

Ακριβότερες οι αγορές προϊόντων με e-shopping - Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στο καθεστώς ΦΠΑ

Ακριβότερες οι αγορές προϊόντων με e-shopping - Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στο καθεστώς ΦΠΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Είναι ενδεικτικό πως τα μικροδέματα που εισάγονται στη χώρα, έχουν αξία έως 22 ευρώ και η παραγγελία τους γίνεται ηλεκτρονικά, σήμερα απαλλάσσονται από τον εγχώριο ΦΠΑ. Ωστόσο, από 1η Ιουλίου, οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με τον συντελεστή που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού. Ο λόγος για τις εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που φτάνουν στις χώρες της ΕΕ από την Κίνα -κυρίως- κι άλλες ασιατικές χώρες

Τι αλλάζει στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Μάλιστα, η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.
Με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), από 1η Ιουλίου όλα τα δέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, επιπλέον των εξόδων εκτελωνισμού, τα οποία έως τώρα ήταν μηδενικά.

Έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον ΦΠΑ
Για την εφαρμογή των νέων κανόνων και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής κοινότητας και των συναλλασσόμενων, η ΑΑΔΕ ανέπτυξε τη νέα πλατφόρμα One Stop Shop. Αναλυτικά:

Α. One Stop Shop (OSS)
1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή OSS
Το OSS επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος- μέλος (κ-μ) της ΕΕ, στο οποίο αποδίδουν και τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κ-μ, για:
- όλες τις «διασυνοριακές» υπηρεσίες,
- τις εντός ΕΕ πωλήσεις αγαθών από απόσταση, και
- ορισμένες εγχώριες πωλήσεις αγαθών.

2. Νέο πανευρωπαϊκό κατώφλι για τις «πωλήσεις από απόσταση»
Καθιερώνεται νέο, για όλη την ΕΕ, κατώφλι 10.000 ευρώ, για τις πωλήσεις από απόσταση, κάτω από το οποίο:
- οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες (TBE) και
- οι πωλήσεις από απόσταση εντός της ΕΕ,
- θα φορολογούνται, κατά γενικό κανόνα, στο κ-μ εγκατάστασης του προμηθευτή και όχι στον τόπο κατοικίας του καταναλωτή.

3. Οnline ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Ειδικές ρυθμίσεις θεσπίζονται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν online ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να αντιμετωπιστούν ως οιονεί προμηθευτές (“deemed suppliers”) των αγαθών και να καθίστανται υπόχρεες για την απόδοση του ΦΠΑ.
Στην εφαρμογή OSS μπορούν να εγγραφούν πάροχοι υπηρεσιών /προμηθευτές αγαθών και ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εγκατεστημένοι εντός και εκτός ΕΕ.

Β. One stop shop εισαγωγών (IOSS)
1. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή IOSS
Το IOSS επιτρέπει την καταβολή του ΦΠΑ εισαγόμενων προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, μόνο για αποστολές μέχρι 150 ευρώ και για προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοολούχα και ενεργειακά προϊόντα).
2. Το νέο καθεστώς ΦΠΑ εισαγωγών
Από 1.7.2021, επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλες τις εισαγωγές ανεξαρτήτως της αξίας τους και σύμφωνα με τους - κατά περίπτωση - ισχύοντες εθνικούς συντελεστές ΦΠΑ.

3. Οφέλη για προμηθευτές/πωλητές, ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αγοραστές/εισαγωγείς
Η εφαρμογή επιτρέπει στους προμηθευτές και στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πωλούν εισαγόμενα αγαθά σε τελικούς καταναλωτές στην ΕΕ να συλλέξουν, να δηλώσουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ στην υπηρεσία μίας στάσης, αντί της καταβολής του ΦΠΑ από τον αγοραστή (εισαγωγέα) κατά τη στιγμή εισαγωγής των αγαθών στην ΕΕ, όπως ίσχυε έως 30.6.2021 για τα αγαθά αξίας μεγαλύτερης των 22 ευρώ.
Η εφαρμογή καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία και για τον αγοραστή (εισαγωγέας), ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ κατά τη στιγμή της διαδικτυακής αγοράς, χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους του διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά τη στιγμή της εισαγωγής.
Στην εφαρμογή μπορούν να εγγραφούν πωλητές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες εγκατεστημένες στην ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εγγραφούν και μη εγκατεστημένοι στην ΕΕ μέσω του ορισμού ενδιάμεσου φορέα εγκατεστημένου στην ΕΕ για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε