Δικαστική απόφαση - σταθμός για υπερχρεωμένους δανειολήπτες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Δικαστική απόφαση - σταθμός για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Δικαστική απόφαση - σταθμός για υπερχρεωμένους δανειολήπτες

Τι ίσχυε έως τώρα
Ως τώρα αυτό που ίσχυε στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ήταν η εξέταση του δόλου τόσο κατά τον χρόνο λήψης των δανείων όσο και κατά τον χρόνο αδυναμίας πληρωμής αυτών. Πολλά δικαστήρια έκριναν ότι εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη δεν επαρκούσαν κατά τον χρόνο λήψης των δανείων για την αποπληρωμή αυτών υπήρχε δόλος και απέρριπταν την αίτηση. Δηλαδή αν αποδεικνυόταν ότι κάποιος περιήλθε με δόλο σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων του, τότε δεν μπορούσε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη ( ν.3869 /2010 ) ή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα , η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου. Μπορεί οι πλειστηριασμοί να πάγωσαν έως το τέλος του μήνα και να αναζητείται τρόπος για να μην ξεκινήσουν πριν από τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης ακινήτων η ουσία είναι όμως πως όταν εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου χιλιάδες άνθρωποι δεν θα έχουν πλέον καμία προστασία.
Μέσα σε αυτό μαύρο σκηνικό, μια απόφαση του Αρείου Πάγου ανοίγει χαραμάδα ελπίδας. Η υπόθεση αφορούσε οφειλέτη, ο οποίος είχε χρέη ύψους 750.000 ευρώ, 4 ακίνητα και πολλά οχήματα και ζητούσε δικαστική προστασία από πλειστηριασμό της κατοικίας του. Το δικαστήριο τον δικαίωσε κρίνοντας ότι δεν είχε δόλο. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου αναλύει την έννοια του δόλου που είναι σημαντικό κριτήριο για την αποδοχή της αίτησης από το δικαστήριο.
Κοινώς προσέγγιση των δικαστών έχει γίνει πιο συγκεκριμένη και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που έχουν χάσει την δίκη είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή είτε έχουν απόφαση του Ειρηνοδικείου είτε του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικάζει ως εφετείο να ξανά προσπαθήσουν ασκώντας το κατάλληλο ένδικο μέσο για να τύχουν εφαρμογής της νέας νομολογίας και να επεξεργαστεί η αίτηση τους. Το δικαστήριο δίνει ξεκάθαρες οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να είναι διατυπωμένη η πρόκληση της μόνιμης αδυναμίας να εξοφλήσει τα χρέη του , για να είναι ορισμένη ώστε να γίνει δεκτή η ένσταση δόλου που προβάλλουν οι τράπεζες, η οποία μέχρι τώρα γινόταν σχεδόν ανεξέλεγκτα δεκτή από τους δικαιούχους με αποτέλεσμα να απορρίπτονται αβίαστα και ελαφρά την καρδία οι αιτήσεις των οφειλετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες