Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Προσοχή στα τεκμήρια - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Προσοχή στα τεκμήρια

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς γλιτώνουν φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Προσοχή στα τεκμήρια


Σε «γρίφο» εξελίσσεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια κατ΄εντολή του κράτους η κάλυψη των 
τεκμηρίων: Όσοι «πόνταραν» στις αποζημιώσεις που τους έδωσε το δημόσιο για να «δικαιολογήσουν» τυχόν αποκλίσεις τουλάχιστον για τη φετινή δήλωση ως φαίνεται... έπαιξαν και έχασαν! Η εφορία πάντως με σχετική εγκύκλιο δίνει οδηγίες και για το πώς θα αντιμετωπιστούν φορολογικά τα ανείσπρακτα ενοίκια!

Γράφει ο Βαγγέλης ΔουράκηςΣυγκεκριμένα, σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δίνονται διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν φέτος σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και για τους συμψηφισμούς που έγιναν με φορολογικές οφειλές: Οι αποζημιώσεις που έλαβαν λοιπόν για την μείωση των ενοικίων από την αρχή της πανδημίας έως και τον Οκτώβριο του 2020 δεν καλύπτουν τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις.


Πότε θα μετρήσουν για τα τεκμήρια οι αποζημιώσεις

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι συμψηφισμοί φορολογικών υποχρεώσεων ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζονται για την κάλυψη τεκμηρίων. Αντίθετα, αν και τα ποσά των αποζημιώσεων που τους δόθηκαν για την κάλυψη των απωλειών τους από τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, αναγνωρίζονται προκειμένου να καλυφθεί μέρος των τεκμηρίων τους, αυτό δεν θα γίνει στη φετινή αλλά στην επόμενη φορολογική τους δήλωση. Όπως εξηγεί η εγκύκλιος, τα συγκεκριμένα ποσά δεν μπορούν να υπολογιστούν στις φετινές δηλώσεις, καθώς τους καταβλήθηκαν το 2021 με αποτέλεσμα να θεωρούνται περσινά εισοδήματα.

Τι ισχύει με τους συμψηφισμούς φόρων
Σε αυτό πλαίσιο η ΑΑΔΕ στην ερώτηση ποια από τα ποσά μπορούν να καλύψουν μέρος των τεκμηρίων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δίνει τις εξής διευκρινίσεις:
1) Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
2) Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω COVID-19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς χορηγήθηκαν εντός του 2021.

Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια
Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, αρκεί αυτό να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια εφορία με εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων (με την έκθεση επίδοσης). Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με συστημένη επιστολή, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με κατάθεση αυτοπροσώπως αντιγράφων στη ΔΟΥ.
Συγκεκριμένα, η κοινοποίηση του εξωδίκου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Προβλέπεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του δικαιούχου εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.
Αμέσως μετά ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει στην εφορία τη διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες