Μηδενικά ενοίκια και τον Ιούνιο: Ποιοι μένουν στη λίστα των δικαιούχων - Όλες οι λεπτομέρειες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μηδενικά ενοίκια και τον Ιούνιο: Ποιοι μένουν στη λίστα των δικαιούχων - Όλες οι λεπτομέρειες

Μηδενικά ενοίκια και τον Ιούνιο: Ποιοι μένουν στη λίστα των δικαιούχων - Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή «απαλλάσσεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί εμπορικών μισθώσεων, από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και του μηνός Ιουνίου του έτους 2021, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και ανήκει σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων».

Δικαιούχοι μηδενικών ενοικίων για τον Ιούνιο
Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας όπου το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων εφαρμόζεται σε τόσο διευρυμένη κλίμακα. Από τον Ιούλιο το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε όποιες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, οι οποίες αναμένεται να είναι ελάχιστες.
Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια. Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον τρέχοντα μήνα. Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Ποιοι πληρώνουν κανονικά το ενοίκιό τους
Η λίστα με τα «κουρεμένα» ενοίκια είχε ήδη αρχίσει να «ξηλώνεται» από τον περασμένο Απρίλιο με τον κατάλογο των δικαιούχων του περασμένου μήνα (Μάιος) να δίνει για τα καλά το … στίγμα της επιστροφής στην κανονικότητα και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
Είναι ενδεικτικό πως τον Μάιο δεν υπήρχε λίστα επαγγελματιών που θα κατέβαλλε μειωμένα κατά 40% ενοίκια: Όσοι επιχειρηματίες δεν περιλαμβάνονταν σε εκείνους που απαλλάσσονταν πλήρως, τότε καλούνταν να καταβάλλουν κανονικά ολόκληρο τον μίσθωμα στον ιδιοκτήτη ακινήτου. Ποιες επιχειρήσεις όμως έμειναν εκτός στήριξης και κλήθηκαν τον Μάιο να πληρώσουν ολόκληρο το ενοίκιο, κάτι βεβαίως που θα συνεχιστεί εφεξής, εκτός και εάν προκύψει νέο «κύμα» πανδημίας και «μπαράζ» νέων περιοριστικών μέτρων;
Μεταξύ πολλών άλλων πρέπει να βρουν τα χρήματα να καλύψουν το ενοίκιό τους αρτοποιία, ψαράδικα, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, πρατήρια υγρών καυσίμων, ασφαλιστές, μεσιτικά γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βιοτεχνίες επίπλων, αθλητικών ειδών, παιχνιδιών, κοσμημάτων και δεκάδες ακόμη επαγγέλματα.

Προκαταβολική εξόφληση αποζημίωσης Μαΐου
Προθεσμία πάντως μέχρι την Τρίτη 15 Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν δήλωση covid, προκειμένου να εξασφαλίσουν προκαταβολικά την καταβολή της αποζημίωσης μηνός Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Πόσο πάει η αποζημίωση
Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες