Ρύθμιση-σκούπα για όλα τα χρέη των πληγέντων από την πανδημία - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking

24 Μαΐ 2021

Ρύθμιση-σκούπα για όλα τα χρέη των πληγέντων από την πανδημία

Ρύθμιση-σκούπα για όλα τα χρέη των πληγέντων  από την πανδημία

Σύμφωνα με την εφημερίδα" Καθημερινή", η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές 2022, θα είναι χαμηλότοκη, ενώ οι δόσεις εκτιμάται ότι θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις 60 ή στις 72 .Η παροχή μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρίνεται πλέον επιβεβλημένη καθώς τα ποσά προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει
Ο κατάλογος περιέχει το τμήμα των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκε υπό μορφή χαμηλότοκου δανείου (σ.σ το ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ) τους φόρους που "πάγωσαν" καθ΄όλο το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τώρα (σ.σ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι πότε θα δίνονται αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά το ποσό έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ.ευρώ) αλλά και τις υποχρεώσεις που μπορεί να μην είχαν ανασταλεί όμως δεν πληρώθηκαν από τους υπόχρεους λόγω ανωτέρας βίας. Πάντως στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η παροχή νέας ευκαιρίας σε όσους έχασαν παλαιές ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν εκ νέου σε αυτές.
Η νέα ρύθμιση
Την νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη μιας ρεαλιστικής λύσης για τον κάθε επιχειρηματία που θα κληθεί να καλύψει από μόνος του τις υποχρεώσεις του ύστερα από 14-15 μήνες κρατικής αρωγής αλλά και στην ανάγκη να καλυφθεί από το 2022 το τεράστιο δημοσιονομικό κενό το οποίο και φέτος θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ .Το ζητούμενο με τη νέα ρύθμιση είναι να αυξηθεί η "περίμετρος "(δηλαδή να καλυφθούν περισσότερα χρέη που μαζεύτηκαν μέσα στην πανδημία όπως για παράδειγμα ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ) αλλά και ο αριθμός των δόσεων. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι η αύξηση των δόσεων σε 60 ή 72 και αυτό προκειμένου να κατέβει ακόμη περισσότερο το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ο οφειλέτης.
Ποιους αφορά
Η ρύθμιση αυτή θα αφορά πληττόμενους και όχι στο σύνολο .Άρα πρόκειται για:
-Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή .
-Επιχειρήσεις , επαγγελματίες που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοιου λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών.
-Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
-Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης , πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε