Μειωμένα ενοίκια: Ιδιοκτήτες βλέπουν σήμερα το «χρώμα του χρήματος» - Οι προϋποθέσεις για να εξοφληθούν - ΛΑΪΚΟΥΡΑ-NEWS-Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία

Breaking

20 Απρ 2021

Μειωμένα ενοίκια: Ιδιοκτήτες βλέπουν σήμερα το «χρώμα του χρήματος» - Οι προϋποθέσεις για να εξοφληθούν

Μειωμένα ενοίκια: Ιδιοκτήτες βλέπουν σήμερα το «χρώμα του χρήματος» - Οι προϋποθέσεις για να εξοφληθούν

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σε περίπτωση λοιπόν που το κράτος τηρήσει τις υποσχέσεις του –με τη σημείωση βεβαίως και από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων να έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες κινήσεις και να πληρούνται οι προϋποθέσεις- κάποιοι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς χρωστούμενα... ακόμη και 5 μηνών! Από σήμερα μπαίνει τέλος στην αναμονή των ιδιοκτητών ακινήτων, με τις πληρωμές πάντως να υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθούν έως τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου: Σε πρώτη φάση θα καταβληθούν τα ποσά της διπλής αποζημίωσης για τα «μηδενικά» ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Κατά «κύματα» η πληρωμή της αποζημίωσης
Πέρα από το ότι για το συγκεκριμένο δίμηνο θα εξοφληθούν και εκείνοι που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% μισθώματα, με συμπληρωματικές πληρωμές θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα και όσοι περίμεναν ως τώρα για να εξοφληθούν τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο - Ιανουάριο. Με άλλα λόγια, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από αναμονή σχεδόν 6 μηνών θα πάρουν «μαζεμένες» τις αποζημιώσεις 5μήνου! Μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων που από τον περασμένο Ιανουάριο δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ στην τσέπη τους. Και αυτό γιατί και ο ενοικιαστής τους είχε δικαίωμα να μην τους πληρώσει μίσθωμα (σ.σ.: στις περιπτώσεις κλειστών με Κρατική εντολή επιχειρήσεων), ενώ δεν τους πλήρωσε και το κράτος. Όπως επισημάνθηκε πάντως, η εξόφληση των εκκρεμών αποζημιώσεων Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να καταβληθούν σταδιακά μέχρι την Μ. Τετάρτη, δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν.. κατά «κύματα».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εξόφληση
Σήμερα πάντως η εκτίμηση είναι πως θα εξοφληθούν όσοι ιδιοκτήτες πληρώθηκαν κανονικά για τους μήνες μέχρι και τον Ιανουάριο και τα ποσά που αντιστοιχούν στα απολεσθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Και αυτό αφορά σε ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους μισθωτές τους είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%. Να σημειωθεί πως η προκαταβολή ουσιαστικά της αποζημίωσης για τα ενοίκια του μηνός Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, εντός της σχετικής προθεσμίας για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση Covid μηνός Φεβρουάριο.

Ποιοι άλλοι θα δουν το «χρώμα του χρήματος»
Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν στην .. ουρά για να πληρωθούν. Έτσι αναμένεται να δουν το … «χρώμα του χρήματος» μέχρι και τις 28 Απριλίου, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι:

  • εισέπραξαν «κουτσουρεμένα» ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις Covid για τους μήνες αυτούς, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων Covid από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν θα ισοδυναμούν με το 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020
  • δεν εισέπραξαν ενοίκια ή τα εισέπραξαν μειωμένα για τον μήνα Ιανουαρίου 2021 που επίσης έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις Covid για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Ποιοι και γιατί δεν εισέπραξαν αποζημίωση για τον Ιανουάριο
Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έμειναν εκτός της πρόσφατης εξόφλησης της αποζημίωσης για τον μήνα Ιανουάριο; Πρόκειται κυρίως για εκείνους, που:

  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021. Δικαιούνταν, για τον λόγο αυτό, αποζημιώσεων που αντιστοιχούν στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων, όμως ακόμη και μέχρι σήμερα δεν τις έχουν λάβει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει.
  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλλαν το 40% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να λάβουν από το Κράτος αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 20% των ενοικίων, όμως και εδώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε