Τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία: Σε ποια χώρα θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή

Τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία: Σε ποια χώρα θα τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το μικρό αριστερό κόμμα της Ισπανίας, Más País ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας είχε αποδεχθεί την πρόταση του κόμματος να δοκιμάσει να εφαρμόσει την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία σε επιχειρήσεις. Έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό και η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Τι είπε ο ηγέτης του Mas Pais, Ινίγο Ερεχόν για την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία
Ο ηγέτης του κόμματος, Mas Pais, Inigo Errejon ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι “με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας” και συνέχισε λέγοντας ότι "ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή".
Επιπλέον επεσήμανε ότι, “η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά είμαστε στις πιο παραγωγικές χώρες” και επεσήμανε ότι το να δουλεύει κανείς περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι δουλεύει και καλύτερα. Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος για την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία θα δοθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το κόμμα πρότεινε να ισχύσει το πρότζεκτ των 50 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια το οποίο θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν το μειωμένο ωράριο εργασίας με περιορισμένο κίνδυνο. Για παράδειγμα, το κόστος μιας επιχείρησης για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να καλυφθεί στο 100% το πρώτο έτος, στο 50% το δεύτερο έτος και στο 33% το τρίτο έτος.
Οι δηλώσεις του Héctor Tejero του κόμματος Mas Pais
Από τη δική του πλευρά ο Héctor Tejero του αριστερού κόμματος της Más País είπε ότι “ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό περίπου 200 εταιρείες με 3.000 έως 6.000 εργαζομένους” και πρόσθεσε ότι “οι μοναδικές κόκκινες γραμμές που θέλουμε είναι, να δούμε μια πραγματική μείωση των ωρών εργασίας αλλά χωρίς να μειωθούν οι μισθοί ή θέσεις εργασίας “. Επίσης ο Tejero εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο στην πρώτη εθνική πρωτοβουλία για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, αφού η Γαλλία άρχισε να περιορίζει την εβδομάδα εργασίας σε 35 ώρες εργασίας το 1998. "Ένα πιλοτικό έργο σαν αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στον κόσμο", συμπλήρωσε

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια