Τι λέει ο εμπορικός κόσμος για τα νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Τι λέει ο εμπορικός κόσμος για τα νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Καρανίκας: Η λύση είναι το άμεσο ελεγχόμενο άνοιγμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων
Όπως είπε, κάθε νέα ενίσχυση ή βελτίωση στο υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη από τον εμπορικό κόσμο. Κανένα μέτρο όμως δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θα «σηκώσουν κεφάλι» μόνον εάν ξεκινήσει γρήγορα η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.
Μετά από ένα χρόνο συνεχών, παρατεταμένων και επώδυνων lockdown, σήμερα πολλοί έγκυροι επιστήμονες συμφωνούν με τους φορείς της αγοράς ότι η πανδημία «φουντώνει» περισσότερο από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό στις κατοικίες, παρά από την ελεγχόμενη πρόσβαση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα. Επιπλέον, κάθε μέρα που περνά με κλειστή την αγορά οι επιχειρήσεις και η οικονομία «αιμορραγούν», το χρέος της πανδημίας διογκώνεται και η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα μεγαλώνει.
Χρειαζόμαστε τώρα διαφορετικές λύσεις για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα άμεσου ανοίγματος, έστω των πολύ μικρών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, με τη μέθοδο της αποστολής SMS και με χρονικό περιορισμό. Η κίνηση αυτή θα φέρει τζίρο στους περισσότερο πληττόμενους και ευάλωτους εμπόρους, με ελάχιστη ή και μηδενική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης και θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου.

Μίχαλος για ενίσχυση μέτρων: Σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ,. Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε τα εξής «Η επέκταση και η ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στην οικονομία και την αγορά η πανδημία του κορονοϊού, χωρίς καμία αμφιβολία θα προσφέρει σημαντικές ανάσες σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε, άλλωστε, και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και βελτίωση των όρων των πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε ένα ποσό από αυτές να καταστεί μη επιστρεπτέες και βεβαίως ανέμενε το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» να περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν αυτά τα μέτρα μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις στην καταρρέουσα οικονομία και αγορά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα δε θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι, πέρα αυτών των θετικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει και μια συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, ενώ καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ότι αφορά το πότε και το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά, ώστε να επέλθει και πάλι η ομαλότητα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν παραγνωρίζουμε ότι πρώτιστη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν και νέες πολιτικές για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους».

Koρκίδης για τα μέτρα στήρξης: Είναι μία ελπίδα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε

Στα νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε «είναι θετικά τα νέα μέτρα και μία ελπίδα να συνεχίσουμε να προσπαθούμε» και πρόσθεσε «Θεωρούμε ότι τα 2,5 δισ. είναι πολλά για το μέγεθος και την κατάσταση της οικονομίας, όμως είναι λίγα για το λογαριασμό και τις απώλειες των εργαζομένων».
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η έγκαιρη λήψη και η σωστή αξιοποίηση των μέτρων έχουν αποτέλεσμα. «Δεν θα επιτρέψουν τα μέτρα αυτά να “φουσκώσουν” τις υποχρεώσεις μας και να γίνουν τσουνάμι», είπε χαρακτηριστικά.
Τα «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις, όπως και οι απολύσεις προκαλούν έντονη ανησυχία. «Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι τα τελευταία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μία συνέχεια και ότι θα υπάρχουν βήματα στήριξης την επόμενη μέρα, που θα διαρκέσουν όλο το 2021», ανέφερε ο κ. Κορκίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια